Älä palkkaa nuorta naista

Suomen Yrittänaiset kertovat vauvan saamisen maksavan työnantajalle 17 000 euroa. Johtopäätös laskelmasta voi olla vaarallinen.

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Olin perjantaina puhumassa demareiden Kalevi Sorsa Säätiön tilaisuudessa yrittämisestä. Yksi muista puhujista oli Suomen Yrittäjänaisten puheenjohtaja Seija Estlander.

Estlanderilla oli selkeä viesti: jos naistyöntekijä saa lapsen, se maksaa työnantajalle 17 000 euroa. Laskelmaan oli ynnätty paitsi suorat palkka- ja sosiaalikustannukset, myös arvioita raskauden aikaisesta sairastamisesta ja sairaan lapsen hoitopäivistä. Eslander on myös kirjoittanut aiheesta pitkän blogikirjoituksen.

Estlander jakoi myös pieniä vauvanukkeja, joissa oli hintalappu: 17 000 euroa.

En epäile Suomen Yrittäjänaisten motiiveja. He todellakin haluavat siirtää lapsen saamisen kustannukset työnantajilta valtiolle ja juuri näin vaalien alla on hyvä pitää melua tärkeästä epäkohdasta.

Mutta entä jos Yrittäjänaiset eivät saa poliitikkoja puolelleen? Mitä tästä kampanjasta jää käteen? Ainakin yksi selkeä viesti: vauvaikäistä naista ei kannata palkata. Jos ei halua menettää 17 000 euroa.