Älä juhli sijoitusta

Startup-maailmassa juhlitaan rahoituskierroksia. Se on tyhmää. Firman tilillä makaa pelkkä vastuu. Bilettää saa vasta, kun rahat ovat omalla tilillä.

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Olen hankkinut riskirahaa firmaani muutaman kerran. Ensimmäinen potti jysähti tilille vuosituhanteen vaihteessa ja sekoitti nuoren aikuisen pään. Ostettiin sikarit ja alettiin leuhkoiksi.

Myös edellinen startupini Sofanatics sai rahaa pääomasijoittajilta, enkelisijoittajilta ja Tekesiltä, mutta raha ei tuntunut enää omalta. Kunnianhimoinen hankkeemme ajautui 2012 konkkaan, vaikka tehtiin kaikkemme ja palvelu oli rakastettu.

Näin kehäraakkina täytyy ihmetellä, kuinka yhä edelleen juhlitaan startup-yrityksien rahoituskierroksia. Mediat tekevät sijoituksen saaneista yrittäjistä sankareita, vaikka todellisuudessa kysymys on vain siitä, että perustajat ovat menneet pääomasijoittajille töihin ja menettäneet vapautensa.

Erityisen vaarallista on järjestää rahoituskierros, jossa yrityksen valuaatio eli arvo on tähtitieteellinen. Hyvä esimerkki tästä on 2007 perustetun Get Satisfaction -palautepalvelun tarina, jossa yrityksen arvoa hinattiin ylöspäin sijoituskierroksilla ja lopulta perustajat jäivät pennittömäksi, vaikka firma myytiin miljoonilla. Eikä siinä mennyt mikään muu vikaan, perustajat vain ahnehtivat liikaa arvottaessaan unelmaansa ja pääomasijoittajat ottivat ensin omansa pois, kun firma myytiin. Mikä on täysin normaali ehto VC-rahoituksissa.

Lopetetaan siis sijoitusten juhliminen, pidetään niitä vain välttämättömänä asiana. Sijoitus ei ole edes välivoitto, vaan pakollinen juttu matkalla maailmalle ja rikkauksiin.