Taksiparvi todisti lainsäätäjän pointin

Taksien mielenosoitus kääntyi tarkoitustaan vastaan. Vapaiden autojen parvi todisti, että monopoliasemassa on varaa olla ajamatta.

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Tänään taksit tukkivat Helsingin ydinkeskustan mielenosoituksellaan.

Taksien pointti oli vastustaa julkisen liikenteen lakiuudistusta, eli ”liikennekaarikokeilua”. Helsingin Sanomissa taksiaktiivi Anssi Roitto – taksialalla vuodesta 1988 – kertoi, että ”Liikennekaaren toteutumisen myötähän taksien asemapaikkasäädökset poistuvat kokonaan. Kokeilemme sitä, mitä se tarkoittaa kaupunkiliikenteelle ja kaupunki-infrastruktuurille, kun palvelu keskittyy vain kaupunkeihin ja vilkkaasti liikennöityihin taksiasemiin.”

Nykyään taksilupia myönnetään asemapaikkakohtaisesti, eli taksin on palattava toimialueelleen, vaikka muualla olisi asiakkaita odottamassa kyytejä. Huomenna eduskunta päättää myös taksilupien ja kyytien hintojen vapauttamisesta – tai vapauttamatta jättämisestä. Eduskunnassa päätetään myös, voiko taksiyrittäjäksi päästä tulevaisuudessa nykyistä helpommin.

Ööö… En nyt ihan tajunnut tämän mielenosoituksen pointtia. Eikö juuri mielipuolinen vapaiden autojen parvi korosta koko nykysysteemin omituisuutta? Eikö tämän päivän mielenilmauksessa nimenomaan näytetty, että monopoliasemassa on varaa olla ajamatta?