Oliko pakolaisraivo poliisin propagandatemppu?

Jättikö poliisi kertomatta faktoja afgaanien palauttamisesta saadakseen suvakit näyttämään valehtelijoilta?

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Tiedon panttaaminen on vaarallista ja typerää. Varsinkin jos tietoa panttaa viranomainen tilanteessa, jossa kansa kuohuu ja viha nousee.

Afgaanipakolaisten palautuslennosta nousi kaksi päivää sitten raivo, joka nosti kuntavaaliviikolla rumimmat populistipiirteet esiin meissä kaikissa.

Ensin levisi tieto, että raskaana olevaa naista perheineen oltiin pakottamassa koneeseen, vaikka turvapaikkakäsittely oli kesken. Sen jälkeen poliisi kertoi, että lennolla oli vain täysi-ikäisiä ja sai perheestä vaahdonneet suvakit näyttämään valehtelevilta narreilta. Kunnes selvisi, että faktat perheen kaappaamisesta viranomaisvoimin olivatkin totta, mutta poliisi oli tajunnut virheensä kesken pakkokeinojen.

Hässäkän keskellä irtopisteitä keräsivät sekä maahanmuuton puolustajat että pakolaisten vastustajat. Jokaisella kiehui yli. Uuden tiedon tihkuessa syntyi aina uusi raivo.

Mutta kuka oli syyllinen tähän ala-arvoiseen showhun? Raivosta hyötyjä pumpanneita poliitikkoja kuten Ville Niinistöä tai Mikko Kärnää on turha syyttää – vaikka homma nololta näyttikin. Edes suvakeille ilkkuneet rasistit eivät olleet syyllisiä, eikä varsinkaan yksikään palauttamista vastaan taistelleista mielenosoittajista. Syyllinen on Suomen poliisi.