Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Vihaan Wilmaa

Blogit Hupparihörhö 15.2.2017 16:59
Sami Kuusela
Sami Kuusela - avatar
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Tiedätkö, mistä puhun, kun sanon: "ÄIa2 JLo ERo 1L 24" tai "VaVAa2.EM4.2 LSi R2"? Jos olet koululainen tai koululaisen vanhempi, saatat arvata, että kyseessä on kodin ja koulun välisessä viestinnässä käytettävä Wilma-järjestelmä, joka on hirvittävä ja ahdistava ATK-sotku, jonka käyttäjiksi meidät suomalaiset vanhemmat pakotetaan. Kyseiset merkkisotkut on kopioitu suoraan poikani lukujärjestyksestä.

Mutta siis "ÄIa2 JLo ERo 1L 24"? Teen varmaan virheen tulkinnassani – vaikka kehitän digitaalisia palveluja työkseni –, mutta "ÄI" tarkoittanee äidinkieltä, "a2":sta ei minulla ole hajuakaa, "JLo" ei ikävä kyllä ole Jennifer Lopes vaan ehkä joku muu ihminen, kenties opettaja, "ERo" on poikani opettaja, "1L" lienee luokkahuone ja "24":n merkityksestä ei minulla taas ole pienintäkään käryä.

Vihaan Wilmaa. En minä ole antanut nörteille lupaa tehdä arjestani hankalaa, en ole hyväksynyt, että poikani lukujärjestykseen tungetaan lyhenteitä, joita kukaan ei tajua. Käyttökokemus muuttuu painajaiseksi, kun yhteen paikkaan sullotaan kaikki mahdollinen tieto.