Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Bernerille peukku

Blogit Hupparihörhö 19.1.2017 15:06
Sami Kuusela
Sami Kuusela - avatar
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Kun liikenneministeri Anne Berner julkisti ministeriönsä valmisteleman vision liikennemallista, sosiaalinen media räjähti. Sellaisella tylsällä, asenteellisella ja ankealla tavalla.

Maailmalla vallitsee yksimielisyys, että liikkuminen ja liikenne ovat murroksessa. Uudenlaisia malleja ihmisten liikkumisen järjestämiseen kehitetään tuhansissa tutkimuslaitoksissa, poliittisissa organisaatioissa, kansalaisjärjestöissä ja ajatuspajoissa. Myös startup-yhtiöt ja teknologiajätit kuten Google ja Uber kehittävät kovaa vauhtia teknologioita ja konsepteja, kuinka Matti tai Merja pääsee paikasta A paikkaan B.

Suurin osa tulevaisuudentutkijoista ja muista alaa pohtivista ajattelee, että nykyinen malli, jossa Matti ja Merja kaahaavat bensa-autollaan yksin pitkin valtion ylläpitämää tieverkostoa on vanhanaikainen, tehoton ja pahaksi maapallolle.

Kun tietoja Bernerin uudistuksesta alkoi tihkua julkisuuteen, olin positiivisesti yllättynyt. Ajatukset tieverkon yhtiöittämisestä, autojen käytön tekemisestä maksulliseksi ja jopa ideat, kuinka Posti saattaisi auttaa syrjäseutujen liikenteessä ja jopa tiemaksujen valvonnassa ovat raikkaita ja hyvin linjassa kansainvälisten visioiden kanssa.