Väärä tulkki on iloinen asia

Profiilikuva
H. Juurakko on yhteiskuntatieteilijä, joka on päätynyt vastaanottokeskukseen ohjaajaksi. Hän on päässyt aitiopaikalle tarkkailemaan kahta kulttuuria eikä tiedä, kumpaa niistä ihmettelisi enemmän. H. Juurakko on nimimerkki.

Mustafa oli kalpea ja hermostunut. Kolmentoista kuukauden odottelun jälkeen hän oli saanut kutsun maahanmuuttoviraston kuulemiseen. Kaksi viikkoa oli mennyt hermoillessa elämän kaikkein tärkeintä haastattelua. Tässä pääsykokeessa oikeat vastaukset toisivat uuden elämän. Väärillä vastauksilla voisi saada mahdollisen kuolemantuomion.

Bussin lähtöön oli vielä puoli tuntia. Mustafa oli hyvin kalpea ja hermostunut.

 

Kolme päivää myöhemmin näin Mustafan uudelleen. Hän hymyili tapansa mukaan ystävällisesti, pää hieman kumarassa, jotenkin nöyrän oloisena. Sellainen hän on aina: ystävällinen, arka, loputtoman ymmärtäväinen ja kiltti.

Kysyin, miten haastattelu oli mennyt. Mustafa kertoi, että hyvin kai. Suomen hallitus varmasti tekee oikean ratkaisun, mutta jos se on kielteinen, hän ei kyllä voi palata, sillä Irakin lentokentillä on hänen kuviaan, jotta joku kertoisi hänen vihamiehilleen hänen paluustaan.