Uutiset ja todellisuus eivät vastaanottokeskuksissa kohtaa. Blogi raottaa ovea sekä niille, jotka pelkäävät turhaan, että niille, jotka haluavat tietää enemmän kulttuurien ja ihmisten kohtaamisesta.

Siivottomat, valehtelevat ja väkivaltaiset muukalaiset

H. Juurakko
Blogit Bagdadista pohjoiseen 16.6.2017 20:47
Olen tavannut Sivupolulla huikeita ihmisiä, mutta siellä asuu myös muutama hirviö. Olen tutustunut kulttuureihin, joista meidän pitäisi ottaa oppia, mutta noissa kulttuureissa on myös pimeitä puolia. Kirjoittaminen on pelottavaa, koska kaikkea, mitä kirjoitat, voidaan käyttää sinua vastaan. Pelotta...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

H. Juurakko

H. Juurakko on yhteiskuntatieteilijä, joka on päätynyt vastaanottokeskukseen ohjaajaksi. Hän on päässyt aitiopaikalle tarkkailemaan kahta kulttuuria eikä tiedä, kumpaa niistä ihmettelisi enemmän. H. Juurakko on nimimerkki.

Keskustelu

Niin siis edellinen kirjoitus oli todella epäonnistunut, siinä ensin luotiin jotkut kuvitteelliset homogeeniset ryhmät ja lisäksi lätkäistiin nämä kuvitteelliset ryhmät vastakkainasettelutilanteeseen. Ikään kuin turvapaikanhakijaryhmä ei voi olla hyvä jollei samaan aikaan suomalaisryhmä ole aivan kauhea.

Tämän kirjoituksen ymmärrän paljon paremmin mutta se onkin täynnä itsestäänselvyyksiä. Jokaisessa ihmisryhmässä on erilaisia yksilöitä, tyhmiä viisaita rumia ujoja arkoja lihavia pitkiä kaljuja siistejä laiskoja empaattisia despootteja kieroja huumorintajuisia jne. Eikä tämä kenellekään ole yllätys. On ihan sama mikä ihmisryhmä valitaan, aina löytyy erilaisuutta ryhmän yksilöiden välillä enemmän kuin itse ryhmien välillä. Oli sitten kyse lesboista, irakilaisista, suomalaisista lihaa syövistä heteromiehistä tai ranskattarista. Minkään ryhmän yksilöt eivät ole hihasta ravistettavilla tekijöillä yleistettävissä johonkin muotiin.

Tämä ei ollut yleistävä kirjoitus. Tarpeelliset yhteenvedot asettuivat mielessäni oikeaan mittakaavaan.
Sensijaan se oli herättävä ja hyvin valaiseva. Se pitäisi julkaista muuallakin kuin yhden lehden blogissa. Todellisuudesta meillä ihmisillä on niin kovin yksilöllinen käsitys kaikesta tiedottamisesta ja opettamisesta huolimatta, että kaikki ymmärtämistä lisäävä kokemus ja tieto on tarpeen. Ja kiinnostavaa.

Hyvä, että puhutaan aidosti itselleen uuden ja vieraan kulttuuurin herättämistä tunteista ja omista havainnoista. Ehkä on syytä muistaa, että jutussa on kyse pakolaisten kohtaamisesta yksityishenkilönä, ei pakolaispolitiikasta. Vaikka kultuurien kohtaamisen meistä monikin kokee elämää rikastuttavana asiana, eivät pakolaisuus ilmiönä ja maahanmuuttopolitiikka ole pelkkiä tunne-, asenne-ja arvokysymyksiä vaan suuria yhteiskunnallisia kysymyksiä, joihin liittyvät ongelmat ovat pitkälti hyvin konkreettisia kuten asuminen, toimeentulo, opiskelu, työ. Maahanmuutossa ongelmien näkeminen ei ole siis ihme: Suomessa em. elämän edellytysten järjestäminen kielitaidottomille ja usein huonon koulutuspohjan omaavalle ihmiselle on vaikeaa, ja kallistakin. Tällaisten seikkojen mainitseminen ei ole rasismia, eikä muukalaisvihaa, vaan pohdintaa siitä, millaiseen kotoutukseen Suomi pystyy.

Vielä juttuun yksi kommentti: Aikuisen valehtelu ei ainakaan minun mielestäni ensijaisesti johdu suinkaan aina pelosta, vaan oman edun tavoittelusta, rikkeiden tai laiminlyöntien peittelystä ja vastuun väistelemisestä. Joskus valehdellaan noista samoista syistä toisen ihmisen puolesta.

Mutta ihmiset on kohdattava ihmisinä. Ja erilaisuutta globaalissa maailmassa on enemmän kuin ennen, on oltava sopeutumishalua, puolin ja toisin.

meemu, totuuden vierestä puhuminen on osa suurinta osaa maailmaa kuten myös asioiden toisiinsa koplaaminen. Sitä ei suomalaiset osaa. Se on vain yksi käyttäytymismalli. Suomessa arvostetaan totuuden puhujaa selkärankaisena, monessa maassa sellaista pidetään hölmönä jonka eväät syödään ensin.

Asiat eivät ole niin musta-valkoisia.

Luulen, että tämän blogin pitäjällä ei ole kovin paljoa kokemusta toimimisesta kansainvälisessä ympäristössä.

Näitä luetaan juuri nyt