Blogit

Uutiset ja todellisuus eivät vastaanottokeskuksissa kohtaa. Blogi raottaa ovea sekä niille, jotka pelkäävät turhaan, että niille, jotka haluavat tietää enemmän kulttuurien ja ihmisten kohtaamisesta.

Sata lasta ja vähän enemmän: vokki on iso lastentarha

Blogit Bagdadista pohjoiseen 25.10.2017 21:05
H. Juurakko
H. Juurakko - avatar
H. Juurakko on yhteiskuntatieteilijä, joka on päätynyt vastaanottokeskukseen ohjaajaksi. Hän on päässyt aitiopaikalle tarkkailemaan kahta kulttuuria eikä tiedä, kumpaa niistä ihmettelisi enemmän. H. Juurakko on nimimerkki.

Kenkätalon äidillä oli sata lasta. Meillä on vielä enemmän: lähes kolmestasadasta miehestä vain kourallinen on kasvanut aikuiseksi. Samaan merkilliseen aisaan ovat törmänneet monet muutkin vastaanottokeskusten työntekijät.

Joudumme komentamaan, opastamaan, neuvomaan, rauhoittamaan, paimentamaan ja lohduttamaan aikuisia miehiä samaan tapaan kuin kotona opastamme 9-vuotiaita lapsiamme. Sillä erotuksella tietenkin, että 9-vuotiaamme kuuntelevat meitä enemmän ja tottelevatkin toisinaan.

Olen pohtinut selityksiä ilmiölle ja löytänyt kolme hyvää ehdokasta.

 

Ensimmäinen selitys on ikäharha.

Keskustelin parrakkaan, hieman jo kaljuuntuvan miehen kanssa pitkään ja yritin tarjota erilaisia ratkaisuja hänen ongelmiinsa. Keskustelu ei tuottanut minkäänlaista hedelmää. Lopulta tulin kysyneeksi, kuinka vanha tuo edessäni istuva mies oli: hän oli hieman nuorempi kuin toinen lapseni, joka on ihan lapsi vielä, vaikkei itse sitä aina uskokaan.