Pakolaisohjaaja menee pilalle

Sivupolku on paras ja mielenkiintoisin työpaikka, jossa olen koskaan ollut.

Profiilikuva
H. Juurakko on yhteiskuntatieteilijä, joka on päätynyt vastaanottokeskukseen ohjaajaksi. Hän on päässyt aitiopaikalle tarkkailemaan kahta kulttuuria eikä tiedä, kumpaa niistä ihmettelisi enemmän. H. Juurakko on nimimerkki.

Sivupolku on paras ja mielenkiintoisin työpaikka, jossa olen koskaan ollut. Työ on antoisaa, opettavaa, palkitsevaa ja tärkeää. Se on myös raskasta, surullista, vaativaa, ahdistavaa ja välillä jopa pelottavaa. Työllä on myös sivuvaikutuksia, joita en osannut ennakoita – muitakin kuin päänahan kutiaminen.

Osa sivuvaikutuksista on seurausta vuorotyöstä, joka on minulle uutta, mutta liiankin tuttua monille suomalaisille. Työn alettua en ole yksinkertaisesti ehtinyt enää tavata ketään.

Aina ei ehdi edes nähdä omia lapsia, koska he menevät kouluaikaan nukkumaan, ennen kuin palaan töistä. Kun minulla on vapaailtoja, en voi sanoa lapsilleni, että äiti lähtee nyt tapaamaan ystäviä. Silloin istun sohvalla kasa lapsia kainalossa.

 

Odotan kovasti kesää, sillä se tuo enemmän mahdollisuuksia tavata ihmisiä. Silloin iltavuorolainen ehtii nähdä perhettä aamuisin ja vieraiden kyläilyt onnistuivat arkipäivinäkin, kun omat työvuoroni osuivat viikonloppuun.