Pakolaisilla on monta hyvää syytä paeta täältä

Viimeaikaiset tapahtumat ovat saaneet yhä useamman vaatimaan turvapaikanhakijoiden pikaista palauttamista kotimaihinsa.

Profiilikuva
H. Juurakko on yhteiskuntatieteilijä, joka on päätynyt vastaanottokeskukseen ohjaajaksi. Hän on päässyt aitiopaikalle tarkkailemaan kahta kulttuuria eikä tiedä, kumpaa niistä ihmettelisi enemmän. H. Juurakko on nimimerkki.

Viimeaikaiset tapahtumat ovat saaneet yhä useamman vaatimaan turvapaikanhakijoiden pikaista palauttamista kotimaihinsa. Kuulen samanlaisia vaatimuksia myös tuttavapiiristäni.

Yksi tuttavani kysyi minulta, miten voin uskoa, että Sivupolun asukkaat olisivat vaarassa kotimaassaan sen jälkeen, kun niin monet ovat palanneet vapaaehtoisesti ja selvinneet hengissä.

En tiedä, mitä palaajille on tapahtunut muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta: Yksi ammuttiin, toinen asuu perheensä kanssa pakolaisleirissä, kolmas on keplotellut itsensä Turkkiin, neljäs on Kairossa opiskelemassa lääkäriksi. Yksi Sivupolun keittiössä työskennellyt entinen sotilas perusti leipomon ja on tyytyväinen elämäänsä Bagdadissa, mutta hän olikin shiia.

 

Ensimmäinen paluuaalto osui jo vuoden 2016 kevääseen. Suomalaisessa keskustelussa syyksi epäiltiin sitä, että helppoa elämää ja valtion rahoja etsimään tulleet elintasosurffaajat olivat pettyneet ja halusivat nyt palata takaisin turvallisiin koteihinsa.