Blogit

Uutiset ja todellisuus eivät vastaanottokeskuksissa kohtaa. Blogi raottaa ovea sekä niille, jotka pelkäävät turhaan, että niille, jotka haluavat tietää enemmän kulttuurien ja ihmisten kohtaamisesta.

Oikeusvaltion takapiha on karu paikka

Blogit Bagdadista pohjoiseen 31.7.2017 16:28
H. Juurakko
H. Juurakko - avatar
H. Juurakko on yhteiskuntatieteilijä, joka on päätynyt vastaanottokeskukseen ohjaajaksi. Hän on päässyt aitiopaikalle tarkkailemaan kahta kulttuuria eikä tiedä, kumpaa niistä ihmettelisi enemmän. H. Juurakko on nimimerkki.

Suomalainen yhteiskunta on päältä kaunis. Meillä on hyvinvointi, sosiaaliturva, riippumaton oikeuslaitos ja laki, joka on sama kaikille – periaatteessa.

Rauhanomainen hyvinvointi lamoineen ja nousukausineen sujuu meiltä mainiosti. Yllättävä kriisi on kuitenkin toinen juttu. Se paljastaa maan todellisen henkisen tilan ja yhteiskuntakoneiston toimintakyvyn ja kestävyyden.

Suomi on hyvä paikka suomalaisille, mutta ulkomaalaisten tasavertaiseen kohteluun meillä on vielä pitkä matka. Sen osoitti pari vuotta sitten Suomeenkin asti yltänyt pakolaistulva. Turvapaikanhakijat asettivat maamme kokeeseen, josta emme selvinneet puhtain paperein.

 

Yksi osoitus tästä on turvapaikanhakijoiden saaman oikeusavun luokattoman huono laatu, josta Helsingin Sanomat uutisoi viime viikolla.

Oikeudellisen avun heikko laatu on ollut hyvin tiedossa jo puolitoista vuotta – niin hallinto-oikeudessa, ministeriössä, migrissä kuin vastaanottokeskuksissakin. On käsittämätöntä, ettei ongelmaan ole puututtu.