Oikeusjärjestelmämme on vaarassa tukehtua vaihtoehtoisiin faktoihin

On pakko myöntää, että Suomi Ensin ja muut metelöijät ovat välillä myös oikeassa.

Profiilikuva
H. Juurakko on yhteiskuntatieteilijä, joka on päätynyt vastaanottokeskukseen ohjaajaksi. Hän on päässyt aitiopaikalle tarkkailemaan kahta kulttuuria eikä tiedä, kumpaa niistä ihmettelisi enemmän. H. Juurakko on nimimerkki.

On pakko myöntää, että Suomi Ensin ja muut metelöijät ovat välillä myös oikeassa: me olemme menettämässä sen Suomen, jonka tunsimme. Yhteiskuntamme kohtaa haasteita, joita se ei ole ennen kohdannut ja joista se ei selviä muuttumatta. Eikä muutos ole välttämättä positiivinen.

Muutokset, joista olen huolissani, eivät kuitenkaan aiheudu tänne tulleista ihmisistä, vaan tavasta, joilla reagoimme heihin. Viha, epäluulo, viranomaisten heikentynyt lain noudattaminen, epätasa-arvon lisääntyminen ja eettisesti arveluttava poliittinen päätöksenteko ovat ilmiöitä, jotka ovat lisääntyneet pakolaisten tultua, mutta jotka ovat kaikki itsemme aiheuttamia.

Muukalaiset eivät tuhoa tätä yhteiskuntaa. Me teemme sen ihan itse.

On kyse koko oikeusjärjestelmämme kyvystä toimia uudessa tilanteessa.

Kaikki muutokset eivät synny pahasta tahdosta, piittaamattomuudesta tai rasismista. Joskus uudet ongelmat ovat vain niin monitahoisia, ettei niihin löydy hyvä ratkaisuja, vaikka tahtoa olisikin.