Blogit

Uutiset ja todellisuus eivät vastaanottokeskuksissa kohtaa. Blogi raottaa ovea sekä niille, jotka pelkäävät turhaan, että niille, jotka haluavat tietää enemmän kulttuurien ja ihmisten kohtaamisesta.

Ohjaaja söi pakolaislapsen suklaan

Blogit Bagdadista pohjoiseen 5.4.2017 20:50
H. Juurakko
H. Juurakko - avatar
H. Juurakko on yhteiskuntatieteilijä, joka on päätynyt vastaanottokeskukseen ohjaajaksi. Hän on päässyt aitiopaikalle tarkkailemaan kahta kulttuuria eikä tiedä, kumpaa niistä ihmettelisi enemmän. H. Juurakko on nimimerkki.

Eräänä päivänä koulusta palaava tyttäreni oli katsonut bussiin noussutta pakolaista silmiin ja hymyillyt. Mies oli kääntänyt nopeasti katseensa pois. Hämmentynyt tyttäreni pohti, mikä on sopivaa nuorelle tytölle ja kyseli, oli tehnyt väärin.

Äiti taas pohti, mikä on turvallista nuorelle tytölle. Oliko tyttö tosiaan tehnyt väärin?

Kummankin pulmassa oli kyse katseen merkityksestä ja tulkinnasta. Elämme yhtäkkiä rinnakkain ihmisten kanssa, joiden tulkintoja emme tunne. En osannut vastata kysymykseen.

 

Jo seuraavana päivänä yksi Sivupolun asukkaista kysyi minulta, miksi suomalaiset eivät katso silmiin: Kun heille puhuu, he katsovat varpaisiinsa tai taivaalle tai muuten vain ohi. Kuulemma missään muussa Euroopan maassa ei ollut sellaista.

"Eivätkö suomalaiset halua olla meidän kanssamme missään tekemisissä?"