Me ei voida sille mitään – eikä se kuulu meille

Sivupolulla työskennellessä ei voi olla törmäämättä vääryyksiin.

Profiilikuva
H. Juurakko on yhteiskuntatieteilijä, joka on päätynyt vastaanottokeskukseen ohjaajaksi. Hän on päässyt aitiopaikalle tarkkailemaan kahta kulttuuria eikä tiedä, kumpaa niistä ihmettelisi enemmän. H. Juurakko on nimimerkki.

Sivupolulla työskennellessä ei voi olla törmäämättä vääryyksiin, epäoikeudenmukaisuuteen, huonoon hallintoon ja jäykkään systeemiin. Vastaanottokeskuksissa oppii nopeasti, että yhteiskuntamme ei toimi niin kuin sen pitäisi toimia.

Osa vääryydestä johtuu silkasta pahasta tahdosta: muukalaisvastaisuudesta, armottomuudesta, itsekkyydestä ja tyhmyydestä. Sellaista vastaan on vaikeaa taistella yksilötasollakin. Valtiollista pahuutta ei yhden eikä sadan eikä edes sadantuhannen ihmisen voimilla kitketä pois.

Paha tahto on onneksi harvinaisempi ilmiö. Uskon, että suurin osa vääryyksistä ja ongelmista johtuu systeemin virheestä. Yksilöt ja yhteisöt haluavat kyllä toimia oikeudenmukaisesti ja viisaasti, mutta jokin järjestelmässä tekee sen vaikeaksi tai mahdottomaksi.

 

Systeemin virheet johtuvat pääosin kahdesta seikasta. Me suomalaiset olemme hyvin auktoriteettiuskoista kansaa ja pelkäämme käyttää omaa järkeämme. Usein ohjeet ja käskyt ovat perusteltuja, mutta aina todellisuus ei vastaa sitä tilannetta, jota varten käsky on annettu.