Meillekin oma alamaailma

Rationaalinen päätöksentekoprosessi kulkee siten, että määritellään päämäärä ja pohditaan erilaisia keinoja päämäärän saavuttamiseksi.

Profiilikuva
H. Juurakko on yhteiskuntatieteilijä, joka on päätynyt vastaanottokeskukseen ohjaajaksi. Hän on päässyt aitiopaikalle tarkkailemaan kahta kulttuuria eikä tiedä, kumpaa niistä ihmettelisi enemmän. H. Juurakko on nimimerkki.

Rationaalinen päätöksentekoprosessi kulkee siten, että määritellään päämäärä ja pohditaan erilaisia keinoja päämäärän saavuttamiseksi. Eri keinojen sopivuutta tutkitaan kartoittamalla niihin liittyviä riskejä ja niillä saavutettavia etuja.

Poliittinen päätöksenteko kulkee aivan erilaisia polkuja.

Olen vihainen. Ja huolissani. Miten päätöksentekijät saattoivat tieten tahtoen synnyttää tilanteen, joka asettaa minut ja kaikki muut yhteiskuntamme jäsenet vaaraan? Joko heidän päämääränsä ovat erilaiset kuin minulla tai sitten he ovat niin sotkeutuneet poliittisen pelin kiemuroihin, etteivät enää kykene rationaaliseen ajatteluun.

 

Haluan uskoa, että kaiken poliittisen päätöksenteon perimmäinen motiivi on turvallisuuden ja vakauden luominen, jotta ihmiset voisivat hyvin ja yhteiskuntakoneisto toimisi mahdollisimman moitteettomasti. Kaikki muu hyvä on seurausta tästä.