Uutiset ja todellisuus eivät vastaanottokeskuksissa kohtaa. Blogi raottaa ovea sekä niille, jotka pelkäävät turhaan, että niille, jotka haluavat tietää enemmän kulttuurien ja ihmisten kohtaamisesta.

Manchesterin virus leviää kaikkialle

H. Juurakko
Blogit Bagdadista pohjoiseen 23.5.2017 16:31
Taas kuolleita, tällä kertaa lapsia ja nuoria. Mielen täyttää suunnaton suru. On pakko yrittää olla kuvittelematta, miltä lapsiaan epätoivoisesti etsivistä vanhemmista tuntuu. Tämä on niin kamalan väärin. En sure pelkästään uhrien ja heidän vanhempiensa puolesta. Suren sitä, että pallomme pyörii koh...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

H. Juurakko

H. Juurakko on yhteiskuntatieteilijä, joka on päätynyt vastaanottokeskukseen ohjaajaksi. Hän on päässyt aitiopaikalle tarkkailemaan kahta kulttuuria eikä tiedä, kumpaa niistä ihmettelisi enemmän. H. Juurakko on nimimerkki.

Keskustelu

Vähän aikaa sitten kirjoitit ettet tunne surua kun eurooppalaisia kuolee näissä iskuissa.

Ja hassusti tällekin iskulle syy on siis rasismi. Naurettavaa.

ISIS on jihadistien keksintö, sitä vastaan pitää puolustautua. Juurisyy on pahoissa ihmisissä, jotka saarnaavat tätä oppia heitä pitää jahdata taukoamatta.
Sipilä puhui viisaasti sanoessaan, että yhteiskunnan pitäisi huolehtia heikoista. Terrorin tekijä tietää tekevänsä väärin oli syy mikä tahansa. Oli motiivi mikä hyvänsä, sitä vastaan pitää puolustautua.

Niin kuin kaikessa ihmiseen kohdistuvassa parantamisessa, on vihankin kytkeminen ihmisestä vaikeaa, ellei ihminen itse siitä eroon halua.
Isis ratsastaa ihmisen vihalla, kylvää ja jalostaa sitä, ja kääntää rekrytoitaviensa epätoivon vihajohdanteiseksi.

Kun reagoimme terroristihyökkäykseen, primaaritavoite on meillä eettisten humaanien hyveiden soveltaminen nimenomaan helposti nousevan vihan torjumiseksi.
Terrorismin tuomitseminen on itsessämme vihatyöskentelyä.. tunnistamme nousevan tunnereaktion, jonka torjumme alhaisena, heikkouden ja kyvyttömyyden ilmentymänä.

Viha elää kuitenkin ihmisessä yhtä lailla kuin muutkin universaalit tunteet, rakkaus, toivo, tai suru..
Terrorismin ydin on siis inhimillisyydessä, mikä takaa sille kasvumahdollisuudet siellä missä ihmisiä elää ihmisinä, tuntevina ja reagoivina ympäristöönsä, eli käytännössä missä vain.

Se, minkä Isis tarjoaa, on väylä missä viha onkin vahvuus, ihanne ja tavoite. Mikään järjestö, joka käyttää ihmisen epätoivoa ja ilmeistä heikkoutta hyödykkeenä ei edusta käytännössä muuta kuin valtavaa sadistista hyväksikäyttöä omiaan kohtaan.
Onhan ironista, että onnettoman uhratun hengen viimeisenä kohteena on elävien ihmisen tunnekeskus.

Kuitenkin.. kuolemalla ja kauhulla herätetään tapahtumia seuraavien ihmisten halu, kunnioitus ja arvostus ihmisen todellista hyvyyttä kohtaan entistä korkeammalle tasolle.

Tavoite, missio ja pyrkimys jää terrorismissa todellisuudessa inhimillisten moraalisten ja eettisten hyveiden alle.

Hyvyys, oikeus ja ihmisyys voittaa.
Aina.

Näitä luetaan juuri nyt