Blogit

Uutiset ja todellisuus eivät vastaanottokeskuksissa kohtaa. Blogi raottaa ovea sekä niille, jotka pelkäävät turhaan, että niille, jotka haluavat tietää enemmän kulttuurien ja ihmisten kohtaamisesta.

Kukaan meistä ei pääse eroon silmälaseistaan

Blogit Bagdadista pohjoiseen 21.6.2017 16:07
H. Juurakko
H. Juurakko - avatar
H. Juurakko on yhteiskuntatieteilijä, joka on päätynyt vastaanottokeskukseen ohjaajaksi. Hän on päässyt aitiopaikalle tarkkailemaan kahta kulttuuria eikä tiedä, kumpaa niistä ihmettelisi enemmän. H. Juurakko on nimimerkki.

Jokainen meistä kantaa värillisiä silmälaseja nenällään. Niitä on jaettu meille kaksi tai kolme tai kymmenen yhden hinnalla, ja vaihtelemme niitä tilanteen, seuran ja muodin mukaan.

Kukaan ei ole kokonaan ilman jollakin tavalla sävytettyjä silmälaseja, koska tulkitsemme jatkuvasti todellisuutta elämänkokemustemme ja arvojemme kautta.

Erivärisissä silmälaseissa ei sinänsä ole mitään vikaa. Ongelmaksi ne muodostuvat silloin, kun ne vääristävät todellisuuden tunnistamattomaksi.

Todellisuus katoaa kokonaan onneksi vain harvoin, vaikka toisella tavalla ajattelevista ihmisistä voisi helposti niin kuvitellakin. Silloin on yleensä kyse siitä, että kaksi täysin erivärisiä silmälaseja kantavaa henkilöä ei kykene näkemään toistensa todellisuuksia.

 

Minua kritisoitiin värillisten lasien käyttämisestä, kun olin taannoin sitä mieltä, että kovia kokeneet ja uutta oppineet pakolaiset ovat keskimäärin kypsempiä kuin helppoa elämää eläneet samanikäiset suomalaiset. Siis ne heistä, joita elämän kovuus ei ole murskannut kokonaan.