Käynnissä on ihmiskoe – vain tutkijat puuttuvat

Meitä varoitettiin etukäteen.

Profiilikuva
H. Juurakko on yhteiskuntatieteilijä, joka on päätynyt vastaanottokeskukseen ohjaajaksi. Hän on päässyt aitiopaikalle tarkkailemaan kahta kulttuuria eikä tiedä, kumpaa niistä ihmettelisi enemmän. H. Juurakko on nimimerkki.

Meitä varoitettiin etukäteen. Pidempään toiminnassa olleiden vastaanottokeskusten työntekijät kertoivat, että kun kolme kuukautta on kulunut, kuherruskuukausi päättyy ja tunnelma kiristyy. He kertoivat, että kun kielteisiä päätöksiä alkaa tulla, ilo kaikkoaa ja tuomioistuimen toisen kielteisen päätöksen jälkeen tulevat itsemurhayritykset. Juuri näin kävi.

Ahdistuksen lisääntymisen ilmeiset syyt on helppo ymmärtää: ikävä, huoli, uupumus, epätietoisuus tulevasta, traumat, kulttuurishokki, laitoselämä.

 

Tunnelman muuttumisen takana on luultavasti kuitenkin huomattavasti monimutkaisempia psyyken rakenteita, joiden tutkiminen saattaisi olla antoisaa ja hyödyllistä.

Miksi samat henkisen reagoinnin säännöt tuntuvat pitävän paikkansa kaikissa vokeissa vaikka ne ovat olosuhteiltaan ja toimintatavoiltaan hyvinkin erilaisia? Mitä ihmisen psyykelle tapahtuu, kun kaikki tuttu katoaa? Miksi asukkaiden hermot pettävät, vaikkei mitään ulkoista muutosta tapahdu?