Isis voi ihan vahingossa parantaa naisten asemaa

Irakin, Afganistanin ja Syyrian miehet eivät ehkä ole vielä ymmärtäneet, että he ovat sodan lisäksi kohtaamassa toisenkin suuren mullistuksen.

Profiilikuva
H. Juurakko on yhteiskuntatieteilijä, joka on päätynyt vastaanottokeskukseen ohjaajaksi. Hän on päässyt aitiopaikalle tarkkailemaan kahta kulttuuria eikä tiedä, kumpaa niistä ihmettelisi enemmän. H. Juurakko on nimimerkki.

Irakin, Afganistanin ja Syyrian miehet eivät ehkä vielä ole ymmärtäneet, että he ovat sodan lisäksi kohtaamassa toisenkin suuren mullistuksen: vanha järjestys ja työnjako sukupuolten välillä on pahasti uhattuna.

 

Sodat ovat hirvittäviä, mutta niillä on ollut myös positiivisia vaikutuksia yhteiskuntiin ja kulttuureihin. Vaatteemme, kodinkoneemme, kulkuneuvomme, lääkkeemme ja jopa ruokavaliomme ovat muokkautuneet käytyjen sotien ansioista sellaisiksi kuin ne nyt ovat.

Sodat vaikuttavat myös ihmistenvälisiin suhteisiin ja sukupuolten rooleihin. Kun Suomessa miehet olivat rintamalla, naiset tekivät miesten työt. Koska melkein kaikki miehet olivat sotimassa, muutos läpäisi koko yhteiskunnan.

Miehet yrittivät sodan jälkeen vallata takaisin asemansa työelämässä, mutta se ei enää onnistunut. Kukaan ei voinut enää sanoa, etteivät naiset pärjänneet kodin ulkopuolella.