Blogit

Uutiset ja todellisuus eivät vastaanottokeskuksissa kohtaa. Blogi raottaa ovea sekä niille, jotka pelkäävät turhaan, että niille, jotka haluavat tietää enemmän kulttuurien ja ihmisten kohtaamisesta.

Isis voi ihan vahingossa parantaa naisten asemaa

Blogit Bagdadista pohjoiseen 23.9.2017 16:06
H. Juurakko
H. Juurakko on yhteiskuntatieteilijä, joka on päätynyt vastaanottokeskukseen ohjaajaksi. Hän on päässyt aitiopaikalle tarkkailemaan kahta kulttuuria eikä tiedä, kumpaa niistä ihmettelisi enemmän. H. Juurakko on nimimerkki.

Irakin, Afganistanin ja Syyrian miehet eivät ehkä vielä ole ymmärtäneet, että he ovat sodan lisäksi kohtaamassa toisenkin suuren mullistuksen: vanha järjestys ja työnjako sukupuolten välillä on pahasti uhattuna.

 

Sodat ovat hirvittäviä, mutta niillä on ollut myös positiivisia vaikutuksia yhteiskuntiin ja kulttuureihin. Vaatteemme, kodinkoneemme, kulkuneuvomme, lääkkeemme ja jopa ruokavaliomme ovat muokkautuneet käytyjen sotien ansioista sellaisiksi kuin ne nyt ovat.

Sodat vaikuttavat myös ihmistenvälisiin suhteisiin ja sukupuolten rooleihin. Kun Suomessa miehet olivat rintamalla, naiset tekivät miesten työt. Koska melkein kaikki miehet olivat sotimassa, muutos läpäisi koko yhteiskunnan.

Miehet yrittivät sodan jälkeen vallata takaisin asemansa työelämässä, mutta se ei enää onnistunut. Kukaan ei voinut enää sanoa, etteivät naiset pärjänneet kodin ulkopuolella.

 

Afganistanissa, Irakissa ja Syyriassa nainen on ollut sidottu kotiin vielä tiukemmin kuin aikanaan Suomessa. Nyt valtavan suuri osa alueen miehistä on joko sotimassa, kuollut tai odottamassa turvapaikkapäätöksiä ympäri Eurooppaa.

Myös moni kotiin jääneistä miehistä on joutunut vaihtamaan osia vaimojensa kanssa: Ennen vaimot olivat kotinsa vankeja ja miehet liikkuivat kaduilla. Sivupolun asukkaat kertovat, että nykyisin on toisin.

Naisia kunnioitetaan sodankin keskellä, ja he voivat liikkua kaduilla suhteellisen turvassa. Koska etenkin sunnimiesten henki on vaarassa kodin ulkopuolella, naiset, jotka eivät ennen saaneet liikkua kodin ulkopuolella ilman saattajaa, joutuvat nyt hoitamana perheen asiat yksin.

Heidän päähänsä on istutettu vaarallisia ajatuksia.

Osa perheistä on tullut Eurooppaan, ja voin vakuuttaa, että Sivupolun naiset katselevat erittäin kiinnostuneina eurooppalaisten sisartensa elämää ja kuuntelevat halukkaasti ajatuksia tasa-arosta ja vapaudesta. Heidän päähänsä on istutettu vaarallisia ajatuksia, jotka eivät niin vain sieltä enää katoa, vaikka perheet palautettaisiinkin takaisin.

Kaiken lisäksi naiset pitävät aktiivisesti yhteyttä sisariinsa kotimaassa ja kertovat ihmeellisiä tarinoita toisenlaisista vaihtoehdoista.

 

Miehille tilanne on hankala. Osa pitää suomalaista naiskäsitystä ja tasa-arvopuhetta mielipuolisena. Osa kuitenkin uskoo ja ymmärtää vanhojen roolien olevan huonoja. Silti nämäkin miehet joutuvat kamppailemaan oppiakseen uuden tavan olla ja toimia.

Miesten on löydettävä uusi identiteetti ja uusi rooli. Heidät heitettiin varoittamatta keskelle sitä samaa ongelmaa, jota suomalaisetkin miehet joutuvat aika ajoin pohtimaan: ”kuka minä olen ja miksi?”

Minulta on kysytty, että jos ihmissuhde lakkaa yhtäkkiä perustumasta valtaan, mihin se sitten perustuu? Jos nainen on vapaa, miksi hän pysyisi miehen rinnalla?

Tuntuu siltä, että joillekin Sivupolun nuorista asukkaista käsitteet rakkaus ja luottamus ovat aivan vieraita. He saattavat yllättyä iloisesti.