Blogit

Uutiset ja todellisuus eivät vastaanottokeskuksissa kohtaa. Blogi raottaa ovea sekä niille, jotka pelkäävät turhaan, että niille, jotka haluavat tietää enemmän kulttuurien ja ihmisten kohtaamisesta.

Ilman älypuhelimia Euroopassa olisi vähemmän pakolaisia ja terroristeja

Blogit Bagdadista pohjoiseen 6.6.2017 16:01
H. Juurakko
H. Juurakko on yhteiskuntatieteilijä, joka on päätynyt vastaanottokeskukseen ohjaajaksi. Hän on päässyt aitiopaikalle tarkkailemaan kahta kulttuuria eikä tiedä, kumpaa niistä ihmettelisi enemmän. H. Juurakko on nimimerkki.

Mikä tätä maailmaa vaivaa? Miksi Eurooppaan virtaa edelleen pakolaisia? Miksi ihmiset sekoavat terroristeiksi joka puolella? Miksi viha kasvaa ihan tavallisissakin suomalaiskodeissa ja vihapuhe leviää ruton tavoin kaikkialle?

Nälänhätää, sotia ja länsimaiden puuttumista muiden asioihin on ollut ennenkin, mutta ne eivät ole aikaisemmin ajaneet miljoonia ihmisiä liikkeelle. Köyhyys ja osattomuus vähentyy, mutta terroriin johtava viha ja epätoivo tuntuu lisääntyvän. Miksi näin tapahtuu? Mikä on muuttunut?

 

Väitän, että suurin syyllinen muutokseen on älypuhelin.

Kun pakolaisia alkoi saapua maahamme pari vuotta sitten, ihmeteltiin sitä, että kaikkien kädessä oli hieno kännykkä. Somessa tulijoita paheksuttiin: eivät he mitään oikeita pakolaisia olleet, kun oli varaa kännykkäänkin.

Ajatus oli hölmö. Suurin osa tulijoista oli lähtenyt pakoon sotaa eikä köyhyyttä. Miksi ihmeessä heillä ei olisi ollut kännyköitä? Sitä paitsi kritiikki oli muutenkin kummallista, koska samassa hengenvedossa todettiin, ettemme halua tänne mitään elintasopakolaisia. Olisi voinut kuvitella, että työllään vaurastuneet kännykkäpakolaiset olisivat olleet kaikkien mieleen.

Nyt maailma on jokaisessa taskussa.

Hienoissa älypuhelimissa oli kuitenkin avain koko pakolaiskriisiin. Vuoden 2015 kansainvaellus ei olisi voinut syntyä ennen netin ja älypuhelinten synnyttämiä mahdollisuuksia.

Kansoja on kuollut nälkään ja murhattu sodissa sujuvasti ilman massiivista, Eurooppaan ulottuvaa pakolaisaaltoa. Ihmiset ovat kyllä paenneet, mutta he ovat pysähtyneet lähialueille – ei uupumuksen vuoksi vaan siksi, etteivät ole tienneet tarpeeksi muusta maailmasta.

Nyt maailma on jokaisessa taskussa. Samoin tieto väylistä, salakuljettajista, olosuhteista ja niiden muutoksista, luotettavista ja epäluotettavista ihmisistä, eri maissa puhuttavista kielistä, eri maiden turvapaikkaprosesseista ja suhtautumisista pakolaisiin. Sanakirjakin kulkee mukana.

 

Taskuun mahtuvat myös kotiin jäävä perhe, sukulaiset ja ystävät. Pois lähtevä ihminen ei katoa ikuisiksi ajoiksi, vaan kertoo, millaista on ja houkuttelee mukaan, jos olosuhteet ovat riittävän hyvät. Lähtijän ei tarvitse pelätä menettävänsä rakkaansa lopullisesti. Hän voi puhua heidän kanssaan joka ilta.

Kännykkään mahtuvat myös kuvat pommien silpomista lapsista. Tieto naapurikylän julmuuksista saa perheet pakkaamaan tavaransa ja lähtemään liikkeelle. Ilman kännyköitä he olisivat jääneet koteihinsa ja huomanneet vaaran vasta, kun naapuritalosta kuuluu konekiväärin ääni.

Olen kuullut tuulen ja aallot ja sen, kuinka vene kaatuu ja puhelin hiljenee.

Kännykkä saa lähtemään liikkeelle. Se myös auttaa matkan vaaroissa. Ainakin Sivupolun asukkaat tukevat kännyköiden avulla toisia, tuntemattomiakin pakolaisia.

Olen kuunnellut, kuinka Sivupolun asukkaat lohduttivat ja neuvoivat kumiveneissä olevia ihmisiä sitä varten perustetun auttamisverkoston välityksellä. Olen kuullut tuulen ja aallot ja sen, kuinka vene kaatuu ja puhelin hiljenee. Olen myös nähnyt kuvia niistä, jotka selvisivät kännykän neuvoilla rannalle asti.

 

Valitettavasti kännyköistä on tullut myös aseita. Niillä kuvataan, nauhoitetaan ja välitetään tietoa asukkaiden vihollisille myös Sivupolulla. Asukkaille puolestaan lähetetään kuvia heidän rakkaistaan ja kerrotaan, mitä kaikkea vaimoille, äideille ja lapsille voidaan tehdä, jos asukkaamme eivät tee, mitä kiristäjät toivovat.

Myös Isis ja muut terroristijärjestöt käyttävät kännyköitä tehokkaasti. Nuorten rekrytointi, aivopesu ja ohjaaminen tapahtuu netin välityksellä. Kaikilla ei ole omaa tietokonetta, mutta kännykkä kulkee mukana koko ajan. Siihen on helppo lähettää viestejä kellon ympäri, eivätkä vanhemmat yleensä saa tietää viestittelystä mitään.

Koska pahuus piileskelee nuoren omassa taskussa, terroristijärjestön kännykkävalvonnan alle joutunut nuori ei edes pääse pakoon manipuloijiaan.

Älypuhelin on voima, jota meidän on opeteltava hallitsemaan.

Vihapuheen kylväminen netin ja kännyköiden välityksellä on Isisille yhtä helppoa kuin suomalaiselle tai englantilaiselle äärioikeistolle. Twiitit ja face-päivitykset leviävät yhtä nopeasti kaikkialla.

Myös meidän nuoremme ovat alttiita manipulaatiolle ja aivopesulle. Onneksi toiminta ei ole täällä yhtä organisoitua kuin Lähi-idässä tai vaikkapa Venäjällä. Vielä.

Pelottavinta on, että taskuun pääsevät usein vain ne viestit, jotka vahvistavat omaa maailmankuvaa. Ennen netin ja hakukoneiden tarjoamaan valinnanvapautta me olimme pakotettuja ottamaan vastaan informaatiota myös oman mukavuusalueemme ulkopuolelta. Nyt voimme sulkea ”väärän” informaation kokonaan pois.

 

Ei älypuhelin ole syyllinen ihmisen hulluuteen. Se on vahvistin. Se on mahdollistaja. Se on todellisuuden vääristäjä. Se on olosuhde, joka on otettava huomioon. Se on muutos, joka on pysyvä ja jonka kanssa meidän on opeteltava elämään niin hyvässä kuin pahassakin.

Älypuhelin on voima, jota meidän on opeteltava hallitsemaan. Kun vain tietäisi miten.