Hilpeät häät ja mitä sitten tapahtui

Reilu vuosi sitten meillä oli Sivupolulla häät.

Profiilikuva
H. Juurakko on yhteiskuntatieteilijä, joka on päätynyt vastaanottokeskukseen ohjaajaksi. Hän on päässyt aitiopaikalle tarkkailemaan kahta kulttuuria eikä tiedä, kumpaa niistä ihmettelisi enemmän. H. Juurakko on nimimerkki.

Reilu vuosi sitten meillä oli Sivupolulla häät. Ne olivat hienot juhlat. Muistelen niitä mielelläni, sillä silloin pimeä ei ollut vielä hiipinyt Sivupolulle.

Häissä vallitsi iloinen ja toiveikas ilmapiiri. Sivupolun ruokasalissa tanssittiin, syötiin kakkua ja onniteltiin morsiusparia – tai lähinnä sulhasta, niin kuin parin kotimaassa oli tapana. Talo oli täynnä onnea, iloa, uskoa tulevaisuuteen ja uuden alun odotusta.

 

Yhdessä huoneessa istui kuitenkin mies, joka ei halunnut ottaa osaa iloon. Häntä oli epäilty terroristiksi tai joksikin muuksi – se ei koskaan selvinnyt. Poliisi vain tuli yhtenä päivänä ja haki hänet pois, kuulusteli ja palautti takaisin muutaman päivän kuluttua. Häntä ei koskaan syytetty mistään, mutta hänelle ei kerrottu, mistä häntä epäiltiin ja miksi. Eikä kukaan pyytänyt anteeksi.

Kun suomalainen joutuu pidätetyksi, hän yleensä ymmärtää syyn tai saa sen ainakin selville. Hän myös tietää oikeutensa ja osaa vaatia niitä.