Blogit

Uutiset ja todellisuus eivät vastaanottokeskuksissa kohtaa. Blogi raottaa ovea sekä niille, jotka pelkäävät turhaan, että niille, jotka haluavat tietää enemmän kulttuurien ja ihmisten kohtaamisesta.

Expressen kertoo sen, minkä me jo tiesimme

Blogit Bagdadista pohjoiseen 1.7.2017 08:32
H. Juurakko
H. Juurakko - avatar
H. Juurakko on yhteiskuntatieteilijä, joka on päätynyt vastaanottokeskukseen ohjaajaksi. Hän on päässyt aitiopaikalle tarkkailemaan kahta kulttuuria eikä tiedä, kumpaa niistä ihmettelisi enemmän. H. Juurakko on nimimerkki.

Se, että Irakin poliisi ja militia kiduttavat ja tappavat summittaisesti ihmisiä, ei ole mikään uutinen Sivupolulla: Expressenin kuvaama mielivaltainen julmuus on ollut tiedossa jo pitkään.

Murhattujen miesten epäilty jäsenyys Isis-järjestössä on pelkkä tekosyy. Uhriksi saattaa valikoitua ihminen, jonka taloa naapurin militiaan liittynyt poika haluaa itselleen tai epäonninen sunni, joka ajaa liian hienolla autolla.

Koska Suomen noudattama palautuspolitiikka ei perustu ihmisten kohtaamaan todelliseen vaaraan vaan poliittisiin päätöksiin, tämäkään uutinen tuskin vaikuttaa migrin turvapaikkapäätöksiin.

Koska Suomessa poliisiin voi yleensä luottaa, Suomi haluaa uskoa, että poliisi toimii lain ja järjestyksen puolueettomana ylläpitäjänä myös muualla. Kun Irakin valtio lupaa pitää huolta pakkopalautetuista sunnimiehistä ja antaa tehtävät shiapoliisille, Suomen valtio luottaa siihen, että Irakin poliisilla on samat toimintaperiaatteet kuin Suomen poliisilla.