Uutiset ja todellisuus eivät vastaanottokeskuksissa kohtaa. Blogi raottaa ovea sekä niille, jotka pelkäävät turhaan, että niille, jotka haluavat tietää enemmän kulttuurien ja ihmisten kohtaamisesta.

Expressen kertoo sen, minkä me jo tiesimme

H. Juurakko
Blogit Bagdadista pohjoiseen 1.7.2017 08:32
Se, että Irakin poliisi ja militia kiduttavat ja tappavat summittaisesti ihmisiä, ei ole mikään uutinen Sivupolulla: Expressenin kuvaama mielivaltainen julmuus on ollut tiedossa jo pitkään. Murhattujen miesten epäilty jäsenyys Isis-järjestössä on pelkkä tekosyy. Uhriksi saattaa valikoitua ihminen, j...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

H. Juurakko

H. Juurakko on yhteiskuntatieteilijä, joka on päätynyt vastaanottokeskukseen ohjaajaksi. Hän on päässyt aitiopaikalle tarkkailemaan kahta kulttuuria eikä tiedä, kumpaa niistä ihmettelisi enemmän. H. Juurakko on nimimerkki.

Keskustelu

Ratkaisu löytyy kuitenkin Irakista sisältä päin eikä siirtämällä vastarintaan kykeneviä miehiä toiselle puolen palloa.

”Onneksi asukkaat eivät halua puhua kaikesta.”

Varmasti suurin osa kertoo aidoista kokemuksistaan. Osa ei. Osa ei siksi, että on itse ollut väkivaltaa harjoittava osapuoli.

Mikäli viime aikojen Expressenin kirjoituksia lukee, on kirjoittajakin huomannut, lehden kertoneen myös siitä, kuinka paljon radikalisoituneita Ruotsissa on. Mikäli hän on lukenut saksalaisia lehtiä, hän on huomannut myös, että turvapaikanhakijoina tulee niitäkin, jotka esittävät väärän henkilöllisyyden – ja niitä, jotka ovat itse terroristeja. Ei pidä olla naivi, vaikka onkin hyväntahtoinen ja haluaa auttaa.

Terve skepsis on tarpeen. Sitä mitä kriisimaissa on tapahtunut, on kovin vaikea täältä käsin todistaa. Hyvässä ja pahassa.

Nimimerkki Paavon kommentti on myös karun asiallinen: kukaan ei Irakin ongelmia ratkaise, elleivät irakilaiset itse ole se kaikkein aktiivisin osapuoli. Rauhaa ja demokratiaa ei voida ulkoapäin kantaa mihinkään maahan, se on mahdottomuus.

Näitä luetaan juuri nyt