Expressen kertoo sen, minkä me jo tiesimme

Se, että Irakin poliisi ja militia kiduttavat ja tappavat summittaisesti ihmisiä, ei ole mikään uutinen Sivupolulla.

Profiilikuva
H. Juurakko on yhteiskuntatieteilijä, joka on päätynyt vastaanottokeskukseen ohjaajaksi. Hän on päässyt aitiopaikalle tarkkailemaan kahta kulttuuria eikä tiedä, kumpaa niistä ihmettelisi enemmän. H. Juurakko on nimimerkki.

Se, että Irakin poliisi ja militia kiduttavat ja tappavat summittaisesti ihmisiä, ei ole mikään uutinen Sivupolulla: Expressenin kuvaama mielivaltainen julmuus on ollut tiedossa jo pitkään.

Murhattujen miesten epäilty jäsenyys Isis-järjestössä on pelkkä tekosyy. Uhriksi saattaa valikoitua ihminen, jonka taloa naapurin militiaan liittynyt poika haluaa itselleen tai epäonninen sunni, joka ajaa liian hienolla autolla.

Koska Suomen noudattama palautuspolitiikka ei perustu ihmisten kohtaamaan todelliseen vaaraan vaan poliittisiin päätöksiin, tämäkään uutinen tuskin vaikuttaa migrin turvapaikkapäätöksiin.

Koska Suomessa poliisiin voi yleensä luottaa, Suomi haluaa uskoa, että poliisi toimii lain ja järjestyksen puolueettomana ylläpitäjänä myös muualla. Kun Irakin valtio lupaa pitää huolta pakkopalautetuista sunnimiehistä ja antaa tehtävät shiapoliisille, Suomen valtio luottaa siihen, että Irakin poliisilla on samat toimintaperiaatteet kuin Suomen poliisilla.

Militian poliittinen valkopesu vaatiikin jo toisenlaista luovuutta Suomen hallitukselta – joka ei suinkaan näytä noudattavan niitä arvoja, joihin se vetosi torjuessaan uuden persujohdon. Militia, joka on valvomaton ja hallitsematon mielivaltaisen väkivallan sallivat puolisotilaallinen jengi, on Suomessa tarkoituksellisesti unohdettu. Siitä ei puhuta, se ei ole olemassa, se ei ole uhka.