Allah on meidänkin jumalamme

Kun eksyin Sivupolulle yksi uusista, ihmeellisistä elementeistä ympärilläni oli islam.

Profiilikuva
H. Juurakko on yhteiskuntatieteilijä, joka on päätynyt vastaanottokeskukseen ohjaajaksi. Hän on päässyt aitiopaikalle tarkkailemaan kahta kulttuuria eikä tiedä, kumpaa niistä ihmettelisi enemmän. H. Juurakko on nimimerkki.

Kun eksyin Sivupolulle, yksi uusista, ihmeellisistä elementeistä ympärilläni oli islam. Olin jo aiemmin saanut tutustua tuohon uskontoon useammastakin eri näkökulmasta, joten en ole joutunut kohtaamaan Sivupolulla varsinaisesti mitään uutta. Uskonnon läsnäolo on kuitenkin jatkuvaa ja ennen kaikkea hyvin erilaista kuin se uskonto, josta islamia kauhistelevassa sosiaalisessa mediassa kirjoitetaan.

Tänään uskonto on läsnä aivan erityisellä tavalla. Sivupolulla vietetään parhaillaan Id al-Fitriä, ramadanin päättävää juhlaa. Tai oikeasti sitä ei vietetä Sivupolulla, sillä ristiriitojen ehkäisemiseksi pyrimme välttämään uskonnollisia juhlia, mutta ihmiset ympärillämme saavat juhlia.

Id al-Fitrin ilo ja helpotus tarttuu meihinkin. Monenkirjava uskonnollinen yhdyskuntamme on oppinut kunnioittamaan erilaisia tapoja ja perinteitä ja jopa nauttimaan niistä.

Paastoaminen on Suomen oloissa vaikeaa, mikä on heijastunut Sivupolun arkeen. Asukkaamme ja osa työntekijöistämme ovat olleet väsyneitä ja äreitä, eikä mikään normaali ole sujunut niin kuin ennen. Siksi me kaikki olemme odottaneet paaston päättymistä ja iloitsemme ympärillämme vallitsevasta hilpeästä tunnelmasta.