Uutiset ja todellisuus eivät vastaanottokeskuksissa kohtaa. Blogi raottaa ovea sekä niille, jotka pelkäävät turhaan, että niille, jotka haluavat tietää enemmän kulttuurien ja ihmisten kohtaamisesta.

Allah on meidänkin jumalamme

H. Juurakko
Blogit Bagdadista pohjoiseen 26.6.2017 16:27
Kun eksyin Sivupolulle, yksi uusista, ihmeellisistä elementeistä ympärilläni oli islam. Olin jo aiemmin saanut tutustua tuohon uskontoon useammastakin eri näkökulmasta, joten en ole joutunut kohtaamaan Sivupolulla varsinaisesti mitään uutta. Uskonnon läsnäolo on kuitenkin jatkuvaa ja ennen kaikkea h...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

H. Juurakko

H. Juurakko on yhteiskuntatieteilijä, joka on päätynyt vastaanottokeskukseen ohjaajaksi. Hän on päässyt aitiopaikalle tarkkailemaan kahta kulttuuria eikä tiedä, kumpaa niistä ihmettelisi enemmän. H. Juurakko on nimimerkki.

Keskustelu

Muslimien uskonnollisesta suvaitsevaisuudesta rohkenen olla eri mieltä. Muslimaissa matkustaneena ja muslimien kanssa keskustelleena on tullut vahva vaikutelma, ettö kyllä Koraania tulkitaan hyvin pitkälti kirjaimellisesti. Myös käsitys siitä, että uskonto ja yhteiskunta ovat vahvasti sidotut, on tullut monesti vastaan. Samoin tapaamani muslimit suhtautuvat jyrkän tuomitsevasti seksuaalivähemmistöihin..

Vääräuskoisia voidaan sietää (kristityt, juutalaiset), mutta suvaitsevaisuus ei mene niin pitkälle, että kaikki uskonnot nähtäisiin samanarvoisina. Muslimit suhtautuvat hyvin kielteisesti agnostikkoihin ja varsinkin ateisteihin ja esim.buddhalaisiin ja hinduihin. Uskonnonvapaus ei kukoista islamilaisessa maailmassa. En usko, että monikaan muslimi suostuisi sanomaan ääneen ”meillä on kaikilla sama jumala ja uskonnot ovat samanarvoisia”.

Kristityt taitavat (jotkut hyvinkin kiihkeästi) uskoa islamin olevan kristillisille kirkoille hyvinkin läheinen ja tasavertainen kumppani maalliistuneessa maailmassa, mutta luulen heidän erehtyneen melkoisesti. Koraani ja uskonnolliset tavat, ja jopa sharia-lain käsitykset, ovat monelle muslimille tärkeitä ja jopa ehdottomia. Kristitty on useimpien maailman muslimien mielestä selkeästi vääräuskoinen.

Sanotaan vaikkapa, että muslimit sanovat olevansa oikeita uskovaisia. Suurin osa muslimien maailmasta on oppimatonta ja heimotapojen hallitsemaa. Kristityt ovat alempia ja heitä voidaan käyttää hyväksi. Ne muslimit, jotka ovat oppineita ja sivistyneitä suhtautuvat asiaan vaihtelevasti, Turkin presidentin hallinto kielsi evoluution oppina ja tieteellisenä teoriana. Samoin, kuin ovat tehneet kiihkouskovat muuallakin. Uskominen jumalan olemassaoloon ja valtaan on kristityissä maissa hiljennetty kommunistien ja ateistien toimesta. Uskon tunnustaminen on tehty hävettäväksi, siinä olisi pähkinä purtavaksi.

Näitä luetaan juuri nyt