Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Yliopistourheilun puolustuspuhe

Marko Maunula
Blogit Americana 1.9.2010 17:04

Huomenna on eräs amerikkalaisen urheiluvuoden suurimpia päiviä. Kello 18:30 itärannikon aikaa nappulakenkä osuu siannahkaiseen palloon Wake Forest -yliopiston kentällä, potkaisten yliopistojen jenkkifutiskauden käyntiin.

Yliopistourheilu on varsinkin Etelässa suositumpaa kuin ammattilaisurheilu. Yliopistojen amerikkalaisen jalkapallon stadionit ovat isompia kuin ammattilaisjoukkueiden, ja parhaimpien porukoiden jokainen kotiottelu on myyty loppuun kuukausia ennen kauden alkua.

Yliopistourheilun suosion on helppo ymmärtää. Yliopistojen pelaajat ovat useimmiten oman osavaltion poikia. Toisin kuin ammattilaiset, he pelaavat oman joukkueensa ja osavaltionsa kunnian puolesta. Kun University of Florida kohtaa University of Georgian, ottelussa ottavat Floridan ja Georgian nuorukaiset toisistaan mittaa.

Ammattilaisurasta haaveilevat ja/tai yliopistojaan rakastavat yliopistopelaajat yrittävät enemmän. Modernia NBA-peliä katsoessa joskus tuntuu kuin todistaisi Harlem Globetrotterin showta. Atletismi ja taitotaso ovat todella korkealla, mutta kukaan ei välitä pelata puolustusta tai sukeltaa irtopallojen perään. Yliopistokoriksen intensiteetti on noin satakertainen, ja maaliskuinen mestaruusturnaus on ehkä maailman paras vuosittainen urheilutapahtuma.

Intensiteetti ulottuu myös katsomoihin. Yliopistoista valmistuneet sitoutuvat joukkueihinsa huomattavasti vahvemmin kuin ammattilaisjoukkueiden fanit omiinsa. Tunneside vanhan opinahjon välillä on vahva. Tunnustan, että jokainen kerta kun University of North Carolina häviää arkkivihollinen Dukelle koripallossa, kurkkuani kiristää eikä ahdistus hellitä pariin päivään.

Yliopisto-pelien ympärille syntynyt, pelejä edeltävä tailgate-juhla on myös erinomainen perinne. Pelien alla kymmenet tuhannet kokoontuvat kampuksille juomaan olutta, grillaamaan, tapaamaan tuttuja, ja virittäytymään päivän koitosta varten. University of Georgian fanien sanonta, että päivä ottelussa on päivä 96000 parhaan kaverisi kanssa on osuva.

Kun aloitin opiskeluni Yhdysvalloissa, pidin alussa yliopistourheilua outona ilmiönä ja liki yliopistojen akateemista arvoa halventavana instituutiona. Oi nuoruuden typeryyttä! Nyt ymmärrän, etta se on loistava yliopistojen yhteishengen luoja, tulonlähde yliopistoille, kampusten tervehenkinen ajanviete, sekä jo valmistuneiden opiskelijoiden tunneside alma materehin.

Soundtrack: Joukko UNC:n opiskelijoita, Carolina Fight Song (videon viimeinen minuutti).

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Lisäksi yliopistourheilu mahdollistaa erittäin korkeatasoisen huippu-urheilun. Myös muissa maissa joissa sitä harjoitetaan. Harjoitusolosuhteista jotka esimerkiksi USAn, Australian ja Korean yliopistot tarjoavat, voi suomalainen usein vain haaveilla. Lisäksi se tarjoaa lahjakkuksille luontaisen askeleen lahjakkuuden ja huipun välille.

Lisäksi yliopistourheilu mahdollistaa erittäin korkeatasoisen huippu-urheilun. Myös muissa maissa joissa sitä harjoitetaan. Harjoitusolosuhteista jotka esimerkiksi USAn, Australian ja Korean yliopistot tarjoavat, voi suomalainen usein vain haaveilla. Lisäksi se tarjoaa lahjakkuksille luontaisen askeleen lahjakkuuden ja huipun välille.

Yliopistourheilulla on myös lieveilmiönsä, mutta se lienee luonnollista. Jokainen suomalainen (tai ylipäänsä ulkomaalainen) joka on päässyt kokemaan joskus jonkun ”klassikon” paikan päällä – mukaan lukien naiset – voi varmasti vahvistaa tämän. Esim. Ohio State – Michigan -jenkkifutisotteluun liittyy aivan mielettömiä juttuja historiasta ja tunnelataukset ovat ajoittain yhtä ”älyttömiä”. Sikäli Maunulan eteläisiin osavaltioihin kohdistama huomio ei pidä välttämättä paikkaansa. Samoin on huomioitava että Gatorsit sekä useimmat muut huippujoukkueet tekevät värväystoimintaa ympäri maata eivätkä pelaajat todellakaan välttämättä ”edusta” omaa osavaltiotaan. Sen sijaan jenkkifutiksen, paikallisuuden ja lukioiden yhteys etelämpänä Yhdysvalloissa on suorastaan käsittämätön asia; omalla tavallaan hieno, omalla tavallaan suorastaan sairas.

Onko sitten kaupallisuus turmellut jotain pahemman kerran? Näitäkin ilmiöitä on, yksi ilmeinen asia on baseballin sivuuttaminen rahoittamisessa. Sieltäkin voisi kerätä mukavat kolehdit, mutta alumnit sekä tv-asemat panostavat mieluiten jenkkifutikseen ja sen yltiömäiseen markkinointiin. Jaa, baseballilla ei ole mahdollisuuksia vastaavaan? Tämä on pelkkää spekulointia ilman faktapohjaa. Baseball on ensi sijassa etelävaltioihin tiukemmin sitoutunut laji, enkä puhu nyt pelkän pastoraali-illuusion tai ”purutupakkapöllyjen” pohjalta.

Yliopistourheilu merkittävämpänä yhteiskunnallisena ilmiönä onkin liiaksi sidottu kaupallisuuteen, ennen kaikkea koripallon ja amerikkalaisen jalkapallon markkina-arvoon. Se ei hyväksi kokonaisuudelle vaikka tuottaakin nyt erinomaisesti (ja harvoille valituille, kuten Notre Damelle, suhteettomasti). Muut lajit ovat sivustaseuraajia ja armopalojen perässä, harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta. Odotankin mielenkiinnolla tuleeko tulevaisuudessa tähän muutosta. Lähitulevaisuudessa ei ainakaan …

holecek: Kaikki pelaajat eivät edusta omaa osavaltiotaan, mutta joukkueiden runko useimmiten koostuu oman valtion pojista. Superstaroja toki rekrytoi jokainen joukkue ympäri maata.

Olen eri mielta baseballin tukialueesta. Peli on ennen kaikkea Uuden Englannin ja sen naapurialueiden ykköslaji. Jos Yhdysvalloista pitää etsiä MLB-baseballin vahvinta tukialuetta, itse katsoisin Boston-New York akselille. Etelässä ehdottomasti vahvin laji on amerikkalainen jalkapallo ja erityisesti sen high school ja college –tasot.

Yleensä ottaen pohjoisen asukkaat ovat enemmän ammattilais-jenkkifutiksen kuin yliopisto-version pauloissa. Muutamia poikkeuksiakin löytyy, kuten esimerkiksi mainitsemasi University of Michigan, Ohio State, Notre Dame, sekä myös Penn State.

Maantieteellisesti amerikkalaiset urheilulajit ovat ehkä vielä jakaantuneempia kuin suomalaiset lajit Suomessa: amerikkalaisen jalkapallon vahvimmat tukialueet ovat Etelä ja alempi Keskilänsi. Koripallo on isojen kaupunkien sekä North Carolina-Kentucky-Indiana akselin isoin laji. Jääkiekko on ykköslaji osassa New Englandia sekä ylempää Keskilänttä.