Yliopistot ja republikaanien ideologinen itsetuho

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Pohjois-Carolinan republikaanit haluavat muokata osavaltion yliopistoja.

Kun republikaanit tiivistivät otettaan osavaltion hallinnosta parissa viime vaaleissa, he suuntasivat tähtäimensä nopeasti kohti osavaltion yliopistoja ja erityisesti sen lippulaivaa. Liberaali University of North Carolina at Chapel Hill on ollut piikki konservatiivien lihassa jo vuosikymmeniä. Nyt heillä on tilaisuus muokata yliopistoa haluamaansa suuntaan.

UNC on ollut jo vuosikymmeniä liberalismin avoin lipunkantaja, kansalaisoikeusliikkeen airut ja modernin ajattelun tärkeä henkireikä usein niin sulkeutuneessa Etelässä. Se on kantanut pilkkanimeään, konservatiivisen senaattori Jesse Helmsin solvausta, ”UNC stands for the University for Negroes and Communists”, kuin kunniamerkkiä.

Paikoitellen UNC:n liberalismi on kuitenkin ollut luonteeltaan hieman doktrinaarista ja umpimielistä. Opiskeluaikoinani jotkut nuoremmat yliopiston tutkijat ylistivät Che Guevaran kaltaisia totalitaarisia teurastajia. Kirjoitin väitöskirjaa yliopistossa 9/11-iskujen aikaan. WTC-tornien vielä savutessa jotkut professorit ja nuoremmat tutkijat ryhtyivät syyttämään iskusta vain ja ainoastaan Yhdysvaltojen imperialismia. Usein maltillisetkin konservatiivit tunsivat elävänsä hienoisessa ideologisessa paitsiossa.

Nyt republikaanit haluavat tuoda kapitalismia ja yrittäjyyttä tutkivan instituutin kampukselle. Tämä on tietenkin erinomainen idea. Ajatusten kirjon puolustaminen on tärkeää. Jos yliopisto ei tarjoa avointa, tasapuolista ja arvoiltaan kirjavaa keskustelukenttää, foorumia kaiken kyseinalaistamiseen, kuka muu sen tekee?