Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Yksityinen terveydenhuolto: valheilla puolustettu linnake

Blogit Americana 23.6.2009 14:09
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Taistelu terveydenhuollon uudistuksesta on käynnistynyt. Kuten aina, totuus on sodan ensimmäinen uhri.

Presidentti Obaman ohjelma kattavan terveydenhuollon uudistamisesta ei ole edes valmis, mutta terveydenhuolto-bisnes on jo iskenyt. Conservatives for Patients’ Rights, terveydenhuollon uudistuksen torpedoimiseksi luotu organisaatio, on jo pari viikkoa rummuttanut tv-mainoksia ja muuta propagandaa kansallisen terveydenhuollon kauhuista.

Mainokset toistavat tuttuja argumentteja. Jos kongressi kansallistaa terveydenhuollon edes osittain, kansalaiset menettävät oikeuden valita lääkärinsä. Amerikkalaiset tulevat kuolemaan leikkausjonoihin. Byrokraatit astuvat lääkärin ja potilaan väliin.

CPR:n mainokset painottavat sanomaansa kauhutarinoilla englantilaisista ja kanadalaisista potilaista, jotka eivät saaneet tarvitsemaansa hoitoa ajoissa. Lohduttomat kuvat täpötäysistä odotushuoneista ja kärsivistä kasvoista antavat tarinoille etäisesti itäblokkimaisen tunnelman.

Konservatiivit nojaavat anekdootteihin, sillä muut argumentit ovat heitä vastaan. Lukuisat tutkimukset osoittavat amerikkalaisen terveydenhuollon olevan poikkeuksellisen kallis, kaukana kattavasta, sekä joissain vertailuissa läntisten teollisuusmaiden huonoin systeemi.

Faktat ovat nykyistä markkinavetoista järjestelmää vastaan. Siksi CPR joutuu keskittymään kampanjassaan pelotteluun sekä valehtelulta haiskahtavaan vääristelyyn. Mainokset ovat tehneet Obaman ehdotuksesta sosialistisen irvikuvan, vaikka Obama ei edes kannata ns. yhden maksajan kansallistettua terveydenhuoltoa.

Tällä hetkellä noin 46 miljoonaa amerikkalaista, karkeasti yksi kuudesta, on ilman sairasvakuutusta. Eri arvioiden mukaan liki 20,000 amerikkalaista kuolee joka vuosi siksi, että he eivät saa tarvitsemaansa hoitoa.

Opiskeluvuosinani minulla ei ollut varaa maksaa satoja dollareita kuukaudessa yksityisestä sairasvakuutuksesta. Muistan miten jokainen vaimoni flunssa ja oma koripallokentällä vääntynyt nilkka nostivat välittömästi pelon: miten me voimme maksaa lääkärille? Lääkitsin pari keuhkoputkentulehdusta anopin lääkekaapista löytyneillä antibiooteilla, sillä minulla ei ollut varaa mennä lääkäriin ja maksaa markkinahintaa lääkkeistä.

Tänään minulla on hyvä sairasvakuutus, osavaltion työntekijöille tarjottu kattava ja melko edullinen paketti. Siitä huolimatta jonot lääkärille ovat pitkät, rutiinivierailu vie puoli päivää, spesialistien tapaaminen vie viikkoja, ja vakuutusfirman byrokraatit astuvat minun ja lääkärini väliin tinkaamaan, josko lääkärin ehdottama hoito on tarpeellista vai ei.

Omat anekdoottimaiset kokemukseni sanovat, että suomalainen kansallinen hoito on ollut minun kohdallani nopeampaa, helpompaa, ystävällisempää, edullisempaa, ja vähemmän byrokraattista kuin kokemukseni amerikkalaisesta markkinavetoisesta terveydenhuoltojärjestelmästä.

CPR:n edustajat ovat joko poikkeuksellisen huonosti informoituja tai poikkeuksellisen epärehellisiä operoijia. Toisin sanoen, he ovat valitettavan tyypillisiä amerikkalaiseen terveydenhuolto-bisneksen edustajia.

Lisää terveydenhuollon uudistuksesta lähipäivina.

Soundtrack: The O’Jays, Backstabbers.