Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivänä on aika juhlistaa maan parhaita puolia: tässä kolme arkisen amerikkalaisuuden hienoa ilmentymää

Yhdysvaltojen 243. itsenäisyyspäivää vietetään tänään torstaina.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Yhdysvallat täyttää 243 vuotta torstaina, 4. heinäkuuta. Riippuen siitä keneltä asiaa kysyy, maa juhlii itsenäisyyspäiväänsä joko kukoistuksensa huipulla tai liki eksistentiaalisessa kriisissä.

Bipolaarisen politiikan aikakaudellakin amerikkalaiset haluavat viettää itsenäisyyspäivänsä kuuman grillin, kylmän oluen, paraatien ja ilotulitusten merkeissä. Kansallinen vapaapäivä merkitsee valtaosalle vapaata myös politiikasta.

Kymmenien miljoonien muiden amerikkalaisten tavoin itsenäisyyspäiväni kuluu osittain takapihalla, grillihiilien tuijotuksen zen-meditaatiossa perheeni ja kavereideni kera. Kahden koiran isäntänä jätän ilotulitukset väliin ja keskityn rauhoittelemaan koiristamme paukkupelkoisinta.

Perinteiden mukaisesti yritän juhlia Yhdysvaltojen parhaita puolia, niin yleisellä kuin yksityiselläkin tasolla. Syntymäpäivänä ei ole tapana muistella päivänsankarin pahimpia mokauksia ja persoonan ikäviä piirteitä.

Tällä kertaa juhlin näennäisesti pieniä ja arkisia asioita. Olen mahdollisesti toitottanut näitä Yhdysvaltojen erinomaisuuksia aikaisemminkin, mutta suuren kurikkalaisen filosofi Juha Miedon sanoin: ”Oikiat asiat pysyy ja paranoo.”