Yhdysvaltojen etelä­rajan maahan­muutto­kriisistä tuli koko maan kriisi

Amerikkalaiset kautta koko poliittisen sektorin ovat hiljalleen tiedostamassa maahanmuuton eettisen, poliittisen, taloudellisen sekä kulttuurisen monimutkaisuuden.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Yhdysvaltojen etelärajalla on ollut jo vuosia käynnissä humanitaarinen, hallinnollinen ja poliittinen kriisi. Nyt se on levinnyt myös pohjoisen demokraattisiin suurkaupunkeihin.

Texasin republikaaninen kuvernööri Greg Abbott alkoi reilu vuosi sitten lähettää laittomia maahanmuuttajia pohjoisen suurkaupunkeihin, jotka ovat demokraattien hallinnoimia. Liberaalit tuomitsivat teon kyynisenä ja epähumaanina poliittisena sirkuksena.

Liberaalit kriitikot olivat oikeassa, mutta Abbottilla oli myös ymmärrettävä ja käytännöllinen pointti. Raja-alueen kriisi on liikaa vain muutaman osavaltion ja liittovaltion rajallisille resursseille. Pohjoisen demokraattien on aika osallistua taakan kantamiseen sen sijaan, että olohuonetuomaroivat ja syyllistävät etelärajan republikaaneja.

Viimeisen vuoden aikana kymmenettuhannet maahantulijat ovat jatkaneet matkaa etelärajalta pohjoisen suurkaupunkeihin. Osa heistä on matkannut Texasin ja Arizonan avustuksella, ja osa omin rahoin sekä neuvoin. Tulokkaiden virta on rasittanut New Yorkin ja Chicagon kaltaisia kaupunkeja sekä näyttänyt demokraattisille äänestäjille kolikon toisen puolen.