Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Yhdysvaltain vaaliyö kääntyy loppusuoralle: matsi on toistaiseksi ratkaisematon

Ääntenlaskenta on pahasti kesken, mutta tiukkaa kisaa veikanneet vaikuttavat olleen oikeassa.
Blogit Americana 4.11.2020 08:23
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Miljoonat demokraatit unelmoivat nopeasta tyrmäysvoitosta. He uskoivat Joe Bidenin vievän Floridan, Pohjois-Carolinan ja mahdollisesti jopa Georgian.

Republikaanit taas uskoivat Donald Trumpin pyyhkivän pöydän Bidenilla ja demokraateilla, koska he luottavat Trumpin maagiseen kykyyn muokata todellisuutta.

Maltilliset asiantuntijat povasivat tiukkaa vaalia, joka ei välttämättä ratkea moneen päivään. He uskoivat kisan olevan tiukka liki kymmenessä taisteluosavaltiossa.

Vaaliyö on kesken, mutta tiukan vaalin povaajat vaikuttavat olevan oikeassa.

 

Kun itärannikon yö kallistuu kohti keskiviikkoaamua, Trump johtaa Pennsylvaniassa, Georgiassa, Michiganissa ja Wisconsinissa. Kaikissa näissä osavaltioissa on kuitenkin vielä satoja tuhansia ääniä laskematta vankan demokraattisilla alueilla.

Kumpikaan ehdokkaista ei ole julistautunut voittajaksi. Yksikään osavaltio ei ole vielä virallisesti vaihtanut leiriä vuoden 2016 vaalikarttaan verrattuna . Yhdysvaltojen poliittinen tilanne on yllättävän stabiili.

Republikaanit voivat huokaista helpotuksesta. Pelätty demokraattinen hyökyaalto jäi toteutumatta. Demokraatit puolestaan ovat toipuneet alkuillan shokista ja uskovat taistelun jatkuvan.

Amerikkalaisesta politiikasta voi olla montaa eri mieltä, mutta kukaan ei voi haukkua sitä tylsäksi.

 

Soundtrack: The Rolling Stones, Tumbling Dice.