Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Yhdysvaltain talous: kasvu on palannut

Blogit Americana 13.4.2010 12:51
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Yhdysvaltain talous on paranemassa, yleisestä pessimismistä ja ihokkaiden repimisestä huolimatta. Amerikkalaiset uskovat talouden olevan edelleen alamäessä, vaikka numerot todistavat terveestä kasvusta.

BusinessWeek-talousjulkaisu teki katsauksen Obaman hallinnon talousajatteluun sekä sen tämänhetkiseen saldoon. Jutun johtopäätös oli rohkaiseva: pessimistiset gallupit ovat väärässä, optimistiset markkinat ovat oikeassa.

Kaiken teekutsu-hysterian sekä kommunismi-syytösten keskellä BusinessWeek muistuttaa lukijoita maltillisesta totuudesta: Obaman taloushallinto on pyrkinyt palauttamaan luottamuksen ja hyvät pelisäännöt kapitalismiin.

S&P 500 -indeksi on noussut vuodessa yli 70 prosenttia. Dollari on vahvistunut. Vuoden 2009 viimeinen vuosineljännes osoitti voimakasta kasvua. Työllisyystilanne, laahaava indikaattori, on sekin osoittanut paranemisen merkkejä.

Juttelin viikonloppuna taloustieteilijä-kollegani kanssa. ”Varastot ovat tyhjimmät miesmuistiin,” hän sanoi: ”Yritykset alkavat palkkaamaan pian. Veikkaan, että näemme pian todella nopean u-käännöksen työmarkkinoilla.”

Uskon BusinessWeekin olevan oikeassa; talous on toipumassa ja valmistautumassa hyvään kasvuun. Talouskasvun Suuri Kysymys on silti vielä vastaamatta: tuleeko seuraavasta nousukaudesta 1990-luvun mallinen, johtaen vahvaan tulotason ja varallisuuden kasvuun köyhien ja keskiluokankin parissa, vai tuleeko siitä 2000-luvun mallinen kasvu, jonka hedelmät rajoittuvat pitkälti yritysten ja korkeatuloisten pariin?

Vastaus ratkaisee Yhdysvaltain poliittisen suunnan ainakin muutamien vaalien ajaksi.

Soundtrack: Primal Scream, Movin’ On Up.