Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Yhdysvaltain talous: kasvu on palannut

Marko Maunula
Blogit Americana 13.4.2010 12:51

Yhdysvaltain talous on paranemassa, yleisestä pessimismistä ja ihokkaiden repimisestä huolimatta. Amerikkalaiset uskovat talouden olevan edelleen alamäessä, vaikka numerot todistavat terveestä kasvusta.

BusinessWeek-talousjulkaisu teki katsauksen Obaman hallinnon talousajatteluun sekä sen tämänhetkiseen saldoon. Jutun johtopäätös oli rohkaiseva: pessimistiset gallupit ovat väärässä, optimistiset markkinat ovat oikeassa.

Kaiken teekutsu-hysterian sekä kommunismi-syytösten keskellä BusinessWeek muistuttaa lukijoita maltillisesta totuudesta: Obaman taloushallinto on pyrkinyt palauttamaan luottamuksen ja hyvät pelisäännöt kapitalismiin.

S&P 500 -indeksi on noussut vuodessa yli 70 prosenttia. Dollari on vahvistunut. Vuoden 2009 viimeinen vuosineljännes osoitti voimakasta kasvua. Työllisyystilanne, laahaava indikaattori, on sekin osoittanut paranemisen merkkejä.

Juttelin viikonloppuna taloustieteilijä-kollegani kanssa. ”Varastot ovat tyhjimmät miesmuistiin,” hän sanoi: ”Yritykset alkavat palkkaamaan pian. Veikkaan, että näemme pian todella nopean u-käännöksen työmarkkinoilla.”

Uskon BusinessWeekin olevan oikeassa; talous on toipumassa ja valmistautumassa hyvään kasvuun. Talouskasvun Suuri Kysymys on silti vielä vastaamatta: tuleeko seuraavasta nousukaudesta 1990-luvun mallinen, johtaen vahvaan tulotason ja varallisuuden kasvuun köyhien ja keskiluokankin parissa, vai tuleeko siitä 2000-luvun mallinen kasvu, jonka hedelmät rajoittuvat pitkälti yritysten ja korkeatuloisten pariin?

Vastaus ratkaisee Yhdysvaltain poliittisen suunnan ainakin muutamien vaalien ajaksi.

Soundtrack: Primal Scream, Movin’ On Up.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Kovinpa huteralla pohjalla näyttää tuo kasvu olevan. Yksikään jutussa mainituista perusteluista ei kestä kriittisempää tarkastelua. Esimerkiksi nuo nousseet indeksit perustuvat puhtaaseen toiveajatteluun, eivät suinkaan millekään koville faktoille. Samoin työttömyyslukujen kohentumisesta on turha riemuita, sillä USA:ssahan viralliset työttömyysluvut laaditaan sangen kyseenalaisin perustein: kaikki ”liian kauan” työttömänä olleet poistetaan luvuista automaattisesti, ja näin tilanne saadaan numeroiden valossa näyttämään paremmalta. (Paitsi silloin, jos uusia työttömiä on tullut vielä enemmän kuin entisiä on listojen häntäpäästä poistettu; silloin näyttävät jo virallisetkin luvut tilanteen heikkenemistä.)

Viime kuukausina nähdylle ”Talous on pian kääntymässä nousuun” -uutisoinnille onkin ollut leimaa antavana piirteenä juuri se, että uutisissa esitetyt näkemykset ovat perustuneet kovin heiveröisille tiedoille – tai pahimmassa tapauksessa väitteitä ei ole kyetty perustelemaan millään tavoin!

Tämäntyyppisessä journalismissa kyse on siitä, että yritetään saada lama loppumaan puhumalla. Lasketaan siis sen varaan, että jos ihmiset saadaan uskomaan talouden olevan nousussa, he alkavat käyttäytyä sen mukaisesti ja ryhtyvät entistä rohkeammin kuluttamaan. Näin talous sitten lähtee piristymään ihan oikeastikin.

Vaikka tarkoitus tavallaan onkin ihan hyvä, niin kyse kuitenkin on hyvin arveluttavasta journalismista. Kannattaa muistaa, että edellisessäkin lamassa kaikkein pahimmin joutuivat kärsimään juuri ne, jotka viimeiseen saakka uskoivat kaikenlaiset luottamusta huokuvat ylioptimistiset vakuuttelut, joita niin virallisilta kuin puolivirallisiltakin tahoilta tuputettiin.

Hyvä Timo Raunio,

Olet siinä oikeassa, että jäitä on aina hyvä pitää hatussa. Silti, viranomaisten ja liike-elämän optimismi ei perustu pelkkään toiveajatteluun. Bureau of Economic Analysis –viraston tarjoama data antaa hyviä syitä harkitsevaan optimismiin. Suosittelen sivustojen selailua. Tsekkaa esimerkiksi tämä raportti: http://www.bea.gov/newsreleases/national/gdp/gdpnewsrelease.htm

Toisaalta, Obama on stimuloinut taloutta niin runsaasti, että se olisi saanut kuolleen hevosenkin potkimaan. Nähtäväksi jää mitä tapahtuu, kun valtio ryhtyy rauhoittamaan talouden elvytystoimia.