Yhdysvaltain talous: kasvu on palannut

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Yhdysvaltain talous on paranemassa, yleisestä pessimismistä ja ihokkaiden repimisestä huolimatta. Amerikkalaiset uskovat talouden olevan edelleen alamäessä, vaikka numerot todistavat terveestä kasvusta.

BusinessWeek-talousjulkaisu teki katsauksen Obaman hallinnon talousajatteluun sekä sen tämänhetkiseen saldoon. Jutun johtopäätös oli rohkaiseva: pessimistiset gallupit ovat väärässä, optimistiset markkinat ovat oikeassa.

Kaiken teekutsu-hysterian sekä kommunismi-syytösten keskellä BusinessWeek muistuttaa lukijoita maltillisesta totuudesta: Obaman taloushallinto on pyrkinyt palauttamaan luottamuksen ja hyvät pelisäännöt kapitalismiin.

S&P 500 -indeksi on noussut vuodessa yli 70 prosenttia. Dollari on vahvistunut. Vuoden 2009 viimeinen vuosineljännes osoitti voimakasta kasvua. Työllisyystilanne, laahaava indikaattori, on sekin osoittanut paranemisen merkkejä.

Juttelin viikonloppuna taloustieteilijä-kollegani kanssa. ”Varastot ovat tyhjimmät miesmuistiin,” hän sanoi: ”Yritykset alkavat palkkaamaan pian. Veikkaan, että näemme pian todella nopean u-käännöksen työmarkkinoilla.”

Uskon BusinessWeekin olevan oikeassa; talous on toipumassa ja valmistautumassa hyvään kasvuun. Talouskasvun Suuri Kysymys on silti vielä vastaamatta: tuleeko seuraavasta nousukaudesta 1990-luvun mallinen, johtaen vahvaan tulotason ja varallisuuden kasvuun köyhien ja keskiluokankin parissa, vai tuleeko siitä 2000-luvun mallinen kasvu, jonka hedelmät rajoittuvat pitkälti yritysten ja korkeatuloisten pariin?

Vastaus ratkaisee Yhdysvaltain poliittisen suunnan ainakin muutamien vaalien ajaksi.

Soundtrack: Primal Scream, Movin’ On Up.