Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Yhdysvaltain presidentinvaalit: tilannekatsaus tiedusteluihin

Blogit Americana 9.10.2012 14:17
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Uudet mielipidetiedustelut antavat ristiriitaista tietoa presidenttikisasta. Mitt Romney johtaa erittäin todennäköisten äänestäjien parissa, mutta Barack Obama on silti asiantuntijoiden veikkaus presidentiksi.

Pew tutkimuskeskus julkisti eilen uuden mielipidetutkimuksen, joka osoittaa Romneyn johtavan istuvaa presidenttiä numeroin 49-45 todennäköisten äänestäjien parissa. Romneyn erinomainen väittely on parantanut hänen asemiaan huomattavasti.

Gallupin päivittäinen seuranta osoittaa puolestaan presidentin johtavan lukemin 50-45. Gallupin ja jopa republikaanien suuntaan kallellaan olevan Rasmussenin seurannat osoittavat, että presidentti on toipunut keskiviikkoisesta debatistaan – kiitos perjantain erinomaisen tyollisyysraportin.

Uusimmat gallupit taisteluosavaltioista viittaavat myös Obaman pitävän kiinni johdostaan – joskin tilanne on niissäkin tasoittunut. Colorado, Michigan, Iowa, Pennsylvania ja Virginia seisovat edelleen presidentin takana.

Amerikkalaisilla on paha taipumus mielipidetiedusteluiden ylitulkintaan. Demokraatit menevät huonoista uutisista paniikkiin, sillä se on heidän laumansa taipumus. Republikaanit puolestaan uskovat, että kaikki ovat heidän kanssaan samaa mieltä – joillekin vain asioita ei ole selvitetty kyllin huolellisesti. Demokraatit yllättyvät voitostaan, republikaanit tappiostaan.

Suuri osa Romneyn debatin jälkeistä nousua selittyy perinteisellä liikkeellä, jossa republikaanien suuntaan kallellaan olevat äänestäjät tulivat takaisin kotiin. Nämä konservatiiviset ”riippumattomat” äänestäjät eivät olisi äänestäneet Obamaa, mutta hyvä väittely antoi heille syyn astua virallisesti Romneyn taakse.

Toisaalta, riippumattomien ryhmä on pieni. Kampanjat ovat kestäneet niin kauan ja ehdokkaiden viestit ovat toistuneet niin monelta lavalta, että sokea Reetta ja hänen koko sukunsakin ovat jo päättäneet ketä he äänestävät. Tässä vaiheessa leirit ovat jo muodostuneet; kisa elää nyt vain marginaaleissa.

Vaalit ovat nyt ruohonjuuritaistelu, ja seuraava presidentti ratkaistaan äänestyspäivänä kentällä. Kumpi puolue onnistuu tuomaan äänestäjänsä tehokkaammin uurnille? Kenen vapaaehtoiset koputtavat enemmän ovia? Kuka järjestää paremman bussikyydityksen kirkoistaan ja keskuksistaan äänestyspaikoille? Mielipidetutkimuksissa kannattaa seurata ennen kaikkea ns. innostusindeksiä. Tämän indeksin perusteella Romney on nousussa, mutta Obaman koneisto on uskomattoman tehokas.

Soundtrack: The Band, Tears of Rage.