Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Yhdysvaltain presidentinvaalit: ja voittaja on…

Blogit Americana 5.11.2012 13:15
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tänään on kampanjoiden viimeinen päivä. Yöllä presidentti Obama palaa Washingtoniin ja kuvernööri Romney matkustaa Bostoniin odottamaan äänestäjien tuomiota.

Obama lähtee vaalipäivään ennakkosuosikkina. Nate Silver, New York Timesin bloggaaja ja mielipidetiedusteluiden tulkinnan guru, uskoo Obaman voittavan yli 80 prosentin todennäköisyydellä. Tarkat gallupit taisteluosavaltioista, sekä erityisesti elintärkeästä Ohiosta, lupaavat Obamalle voittoa.

Obaman joukkueen tärkein jäljelläoleva haaste on kenttäkoneiston toimivuuden takaaminen. Kaikki riippuu nyt potentiaalisten demokraattisten äänestäjien aktivoinnista. Jos yliopistojen kampukset, afroamerikkalaiset, latinot, koulutetut naiset ja suurkaupunkien valkoiset liberaalit aktivoituvat kuten vuonna 2008, vaalituloksia ei tarvitse jännittää montaa tuntia.

Toisaalta, republikaanit ovat äärimmäisen motivoituneita ja innostuneita mahdollisuudesta päästä eroon istuvasta presidentistä. Konservatiiviset omakotitalolähiöt, vanholliset kirkot, sekä maaseutu ovat valmiita vaaleihin. Vaalit ovat jälleen organisaatio- ja innostuskisa vaalikartan sinisten kaupunkien ja punaisen maaseudun välillä.

Mainonnalla ja puheilla voi vielä yrittää vaikuttaa pieneen päättämättömien äänestäjien ryhmään. Obama painottaa loppusuoralla omia saavutuksiaan sekä Romneyn tuntemattomuutta. Loppusuoran puheissaan Obama muistuttaa jatkuvasti autoteollisuuden pelastamisesta, bin Ladenin kuolemasta ja naisten samapalkkaisuuden puolustuksestaan. Viimeisten puheiden toinen pääteema koskee Romneyn arvaamattomuutta. Romney on ollut vähintään kahta mieltä liki jokaisesta tärkeästä vaaliteemasta, Obama sanoo, varoittaen amerikkalaisia ostamasta sikaa säkissä.

Oma veikkaukseni? Neljä vuotta sitten olin vuorenvarma jo esivaalien aikaan, että Obama päihittää Hillary Clintonin sekä republikaanien ehdokkaan. Kun republikaanit valitsivat John McCainin, olin valmis lyömään vetoa vaikka koko omaisuudestani Obaman voiton puolesta.

Tänä vuonna en ole yhtä varma lopputuloksesta. Obamalla on niukka johto useimmissa taisteluosavaltioissa, mutta päättämättömät äänestäjät tapaavat vaalipäivänä kääntyä haastajan puolelle. En löisi vetoa suurista summista, mutta veikkaan hyvin varovasti Obaman voittoa. Uutiset Floridasta viittaavat, että demokraattien ennakkoäänestys on sujunut hyvin, ja Obaman koneisto osavaltiossa on vahva. Ohion gallup-johto on ollut myös kestävä, ja ennakkoäänestysnumerot osavaltiossa ovat menneet Obamalle. Sama Nevadassa.

Lopullinen veikkaus: Obama saa 50,2 prosenttia kaikista äänistä ja voittaa valitsijamiesäänin 294-244.

Americana seuraa huomenna vaalipäivää blogissa sekä Twitterissä (@MarkoMaunula) aamusta lopputuloksen varmistumiseen saakka.

Soundtrack: Sufjan Stevens, Chicago.