Yhdysvaltain politiikka: keskitie ei kannata

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Yhdysvaltain pääpuolueet ovat liukumassa pois keskustasta. Tänään kisataan puolueiden sisäiset esivaalit Pennsylvaniassa, Arkansasissa, sekä Kentuckyssä. Gallupit povaavat maltillisten tappiota.

Pennsylvaniassa Arlen Specter, republikaaneista demokraatteihin muuttanut poliittisen keskitien kulkija, on tiukassa kisassa Joe Sestakin, liberaalin ex-amiraalin, kanssa. Specterin maltillisuus ei pure esivaaleissa aktiivisesti äänestäviin liberaaleihin demokraatteihin.

Arkansasissa liberaalit yrittävät kammeta konservatiivisen demokraatti Blanche Lincolnin virasta. He ovat vihaisia Lincolnin penseälle asenteelle terveydenhoidon uudistusta kohtaan.

Kentuckyssä kisaavat konservatiivinen republikaani Trey Grayson ja shiia-republikaani Rand (Ronin poika) Paul. Ultralibertaarisen kirjailija Ayn Randin mukaan nimetty ehdokas on teekutsulaisten suosikki ja poliittisestikin isänsä poika.

Jo aikaisemmin Utahin republikaanit syrjäyttivät senaattori Bob Bennetin. Bennet, vankka konservatiivi, oli heidän mukaansa ollut silti liian yhteistyöhakuinen demokraattien kanssa.

Esivaalit ovat yleensä tosiuskovien heiniä. Omistautuneet liberaalit ja konservatiivit usein kontrolloivat puolueidensa esivaaleja. Silti, maltillisten ja tasapainoisten politiikkojen vastamäki kertoo ikävää totuutta politiikan nykytilasta.

Perinteinen viisaus tietää, että kahdesta kilpailevasta ehdokkaasta amerikkalaiset yleensä valitsevat kandidaatin, joka on lähimpänä poliittista keskiviivaa. Tämä ei enää pidä paikkaansa.

Päättynyt vuosikymmen on osoittanut amerikkalaisen politiikan polarisoituneen, jopa täydelliseen halvaukseen saakka. Merkittävä osa äänestäjistä on yksinkertaisesti seonnut ideologiastaan, niin vasemmalla kuin oikeallakin.

Mistä tämä johtuu? Pohdimme aihetta seuraavassa blogissa.

Soundtrack: The Tubes, White Punks on Dope.