Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Yhdysvaltain politiikan kriisillä on tappavia seurauksia

Blogit Americana 16.6.2017 11:40
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskiviikon ampumisvälikohtaus Virginiassa tarjoaa traagisen muistutuksen poliittisen kulttuurin kriisistä.

Fanaattinen Bernie Sandersin kannattaja katsoi baseball-kentän reunalta kun jotkut kongressin republikaanit avustajineen treenasivat perinteistä demokraatit vastaan republikaanit -hyväntekeväisyysottelua varten.

”Ovatko he demokraatteja vai republikaaneja,” mies kysyi vieressä seisovalta ihmiseltä. Kuultuaan heidän olevan republikaaneja, mies haki autostaan kiväärin ja alkoi tulittaa kaikkia kentällä olevia.

Ampujan haavoitettua viittä ihmistä, paikalla olleet kongressin poliisit onnistuivat eliminoimaan ampujan. Hän kuoli myöhemmin vammoihinsa.

Uskon, että valtaosa Trumpin äänestäjistä ovat pohjimmiltaan hyviä ihmisiä.

Amerikkalaisessa politiikassa on kaksi ääripäätä.

Viime vuosina valtaosa sairaasta, vihaa ja raivoa uhkuvasta politiikasta on tullut oikealta. Republikaanien Barack Obama -viha oli paikoitellen monomaanista.

Satunnainen Rush Limbaughin ja kumppaneiden kuuntelu sai minut ihmettelemään heidän maailmankuvansa sairautta. Millainen ihminen elää tuollaisesta vihasta? Eikö näin kaunainen ja vihan ruokkima ihminen huomaa tarvitsevansa terapiaa? Ja miksi miljoonat ihmiset kuuntelevat tälläistä saastaa?

Nyt kenkä on toisessa jalassa.

Uskon, että presidentti Donald Trump on historiallisen huono presidentti. Hänen narsisminsa, tietämättömyytensä ja valehtelunsa ovat vaaraksi Yhdysvalloille ja maailmalle.

Uskon myös, että valtaosa Trumpin äänestäjistä ovat pohjimmiltaan hyviä ihmisiä.

Tunnen pari luonnevammaista meuhkaajaa, jotka äänestivät Trumpia kuittaillaakseen liberaaleille, riemuten typeristä päätöksistä koska ne hatuttavat liberaaleja. Mutta huomattavasti enemmän tunnen mukavia, hauskoja ja hyviä Trumpin äänestäjiä. He ovat republikaaneja jotka äänestivät Trumpia koska hän oli heidän puolueensa kandidaatti.

 

Jotkut vasemmalle kallellaan olevat kaverini näyttävät liki menettäneen järkensä Trumpin presidenttiyden aikana. He huokuvat jatkuvaa ja monomaanista vihaa ”oranssia Saatanaa” kohtaan.

Keskiviikon ampuja oli rikkoutuneen poliittisen kulttuurin ääri-ilmentymä.

Hänen täytyi olla mieleltään sairas. Terve ihminen ei fantasoi joukkomurhasta. Mutta on kertovaa, että hän valitsi uhreikseen republikaaneja. Tulehtunut poliittinen ilmapiiri teki hänestä kuolemansairaan.

Viha ruokkii vihaa.

 

Soundtrack: Tom Russell, Road to Bayamon