Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Yhdysvaltain muotokuva: Ku Klux Klan oli oikeassa

Blogit Americana 4.2.2011 15:21
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Yhdysvaltain viimevuotisen väestölaskennan tuloksia alkaa hiljalleen valumaan mediaan. Viime vuosikymmenien trendi jatkuu: Yhdysvallat ruskettuu sekä sekoittuu rodullisesti.

Uusimman väestölaskennan mukaan valkoisten osuus Yhdysvaltojen väestöstä on tippunut 65 prosenttiin. Valtaosa muutoksesta johtuu latinojen lukumäärän nopeasta kasvusta. Latinot syrjäyttivät afroamerikkalaiset maan suurimpana vähemmistönä jo viime väestönlaskennassa, ja latinoväestön kasvu jatkuu voimakkaana. Vähemmistöt edustavat jopa 81-89 prosenttia Yhdysvaltojen uudesta väestöstä viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Ns. monirotuiset muodostavat prosentuaalisesti maan nopeimmin kasvavan ryhmän. Heidän lukumääränsä on kasvanut 20 prosentilla sitten vuoden 2000 väestölaskennan. Noin viisi miljoonaa amerikkalaista luokittelee itsensä monirotuiseksi.

Kun Etelä ryhtyi purkamaan rotuerottelua, Ku Klux Klan varoitteli, että tasa-arvo johtaa lopulta rotujen sekoittumiseen sekä lopulta sekä valkoisten että mustien rotujen katoamiseen. Pidämme sormia ristissä!

Vielä pari vuosikymmentä sitten monirotuiset parit olivat harvinaisia televisiossa. Varsinkin mainoksissa, jotka luonnollisesti välttävät kiisteltyjä aiheita ja ärsyttämistä, ei koskaan näkynyt monirotuisia pariskuntia.

Vanhoina huonoina päivinä musta mies ja valkoinen nainen seisomassa käsi kädessä televisiossa olisi synnyttänyt liki mellakoita. Tänään mainoksetkin esittelevät kirjavan monivärisiä perheitä, eikä kukaan yhä marginalisoituvimpia rasisteja lukuunottamatta kohota edes kulmakarvojaan.

Tämä on erinomainen esimerkki amerikkalaisen yhteiskunnan pohjimmaisesta suvaitsevaisuudesta sekä rodullisen tasa-arvon lopullisesta toteutumisesta. KKK:n visio mustista ja valkoisista jakamassa paitsi luokkahuoneet ja kahvilat, mutta myös olo- ja makuuhuoneet, on toteutumassa.

Todellinen tasa-arvo on saapunut, kun seurusteluparin pigmentti ei merkitse kansalaiselle yhtään mitään. Klaanin pelottavaksi tarkoittama visio on nyt lupaus yhä paremmasta maailmasta.

Soundtrack: Sly and the Family Stone, Family Affair.