Yhdysvaltain kongressivaaleilla on suuri merkitys Ukrainalle ja Euroopalle – vaalikampanjoissa asiasta ei kuitenkaan puhuta

Milloin viimeksi näin huonosti informoitu äänestäjäkunta päätti näin isoista asioista näin vähällä huomiolla?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Vaikka maailmanpoliittinen tilanne on mikä on, Yhdysvaltain kongressivaaleissa keskitytään sisäpoliittisiin kysymyksiin. Siitä huolimatta vaaleilla on iso merkitys Ukrainalle ja koko Euroopan turvallisuustilanteelle.

Edustajainhuoneen republikaanien pomo Kevin McCarthy on todennut, että mikäli republikaanit saavat haltuunsa kongressin, Ukrainalle ei välttämättä enää anneta avointa shekkiä. Hänen kantansa saa tukea republikaanien eristäytymispolitiikkaa kannattavalta ja enemmän tai vähemmän Donald Trumpiin sitoutuneelta siiveltä.

Senaatin republikaanien johtaja Mitch McConnell puolestaan on vannonut ryhmänsä seisovan Ukrainan takana. Hän haluaa lisätä tukea Venäjän hyökkäystä vastaan taistelevalle maalle.

McCarthyn ja McConnellin erimielisyys kertoo luonnollisesti republikaanien sisäisistä jännitteistä, mutta myös eroista kongressin kahden kamarin välillä. McCarthy yrittää saada ruohonjuuritason trumpisteja liikkeelle, kun taas McConnell haluaa osoittaa republikaanien olevan edelleen vastuullinen hallintopuolue ja länsiliittouman tukija.