Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Yhdysvalloissa vaurausero kasvaa: Kaupungit irtautuvat ympäröivästä maaseudusta

Blogit Americana 20.9.2017 09:44
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Yhdysvaltojen talous kasvaa, mutta kasvu on alueellisesti erittäin epätasaista.

Väestölaskuviraston uusi tutkimus osoittaa köyhyyden olevan laskusuunnassa. Vuoden 2008 talouskriisin pitkäaikaisvaikutukset ovat hiljalleen hiipimässä unholaan, ja jopa köyhimmät amerikkalaiset ovat nähneet tilanteensa varovaisen parantumisen.

Noin 12,7 prosenttia amerikkalaisista elää edelleen köyhyysrajan alapuolella, mutta kehitystä on tapahtunut. Naiset, afroamerikkalaiset ja latinot ovat edelleen heikommissa asemissa kuin valkoiset miehet, mutta kuilu ryhmittymien välillä on kaventumassa.

 

Alueelliset erot ovat merkittäviä. Toisen maailmansodan jälkeen alkanut ja 1970-luvun myötä kiihtynyt muuttoliike pohjoisen ruostevyöhykkeeltä etelän ja lännen aurinkovyöhykkeelle näkyy taloudessa.

Keskilännen talous kasvoi ainoastaan 0,9 prosenttia viime vuonna, kun taas Etelävaltioissa kasvu oli 3,9 prosenttia ja lännessä 3,3 prosenttia. Keskilännen vanhojen teollisuusalueiden ahdinko ei näytä helpottavan.

Maaseutu ei myöskään voi kerskua kovalla kasvulla. Vuosikymmeniä jatkunut trendi on edelleen voimakas: kaupungit ovat taloudellisesti ja kulturaalisesti irtautumassa ympäröivästä maaseudusta.

Kaupunkien kotitalouksien keskiansiot kasvoivat 5,4 prosenttia vuonna 2016, nousten 54 834 dollarin vuosituloihin. Tämä on yli 9000 dollaria enemmän kuin mitä heidän maalla asuvat serkkunsa tienaavat perheineen.

Ahdingossa oleva Keskilänsi on yhä vastaanottavampi populistisille nostalgikoille.

Data tukee selvästi luettavaa poliittista ilmiötä. Donald Trumpin vahvimmat tukialueet ovat edelleen vaikeuksissa. Hänen maalla ja Keskilännessä asuvat äänestäjänsä ymmärrettävästi kokevat olevansa unohdettu kansanosa.

Kun muutin Atlantaan vuonna 1992, Georgiassa asui 6,8 miljoonaa ihmistä, joissa metro-Atlantan alueella hieman yli kolme miljoonaa. Nyt osavaltiossa on 10,3 miljoonaa asukasta, joista yli kuusi miljoonaa asuu metro-Atlantassa.

Georgian kasvu on keskittynyt liki täysin metro-Atlantan ja muutamien muiden kaupunkien alueelle, Savannahista Augustaan. Maaseutu ei juurikaan kasva, vaikka Georgian tilanne on kokonaisuudessaan parempi kuin monien muiden osavaltioiden.

Kasvava alueellinen eriarvoisuus povaa muutoksia amerikkalaiseen poliittiseen maantieteeseen. Vuonna 2016 Trumpin voittomarginaali oli suurempi Keskilännen Ohiossa kuin Etelän perinteisesti konservatiivisissa Georgiassa ja Pohjois-Carolinassa.

Vauraus ja koulutustason kasvu puskevat urbaania Etelää maltillisten demokraattien riveihin, kun taas ahdingossa oleva Keskilänsi on yhä vastaanottavaisempi populistisille nostalgikoille ja radikaaleille uudistajille – niin oikealta kuin vasemmaltakin.

 

Soundtrack: Little Feat, Willin’