Yhdysvalloissa ääntenlaskenta on loppusuoralla, mutta taistelu vasta alussa: Trump on jäämässä yksin, mutta ei aio luovuttaa

Donald Trump on taistelija, joka tarttuu jokaiseen oljenkorteen. Lakimiesten armeijat ovat matkalla jokaiseen taisteluosavaltioon.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Georgia – ja sen mukana Yhdysvallat – kääntyi Yhdysvaltojen aikaa aamuyöllä. Pieni Claytonin piirikunta suur-Atlantan eteläpuolella puski Joe Bidenin erittäin ohueen johtoon. Vaaleja ei ole vielä täysin ratkaistu, mutta ylipainoinen naisoletettu virittelee jo lauluääntään.

Vaalidataa pilkotaan vielä viikkoja, mutta nopea katsaus viittaa valkoisten liberaalien, afroamerikkalaisten, maahanmuuttajien, sekä lähiöiden maltillisten konservatiivien koalition tehneen Georgiasta sinisen. Tätä kirjoittaessani Georgian tulos ei ole varma, mutta jo demokraattien johto aivan loppusuoralla on historiallinen.

Demografiset trendit ravistelevat amerikkalaista politiikkaa. Aiemmin teoriaksi jääneet arviot politiikan tulevaisuudesta ovat nyt muuttumassa käytännöksi. Maahanmuutto, maan sisäinen muuttoliike pohjoisesta aurinkovyöhykkeelle, sekä ikääntyvien republikaanien luonnollinen poistuma ovat muuttamassa maata, mutta ennen kaikkea entisiä etelävaltioita.

Näiden vaalien lopputulos ei silti ole vielä täysin varma. Trumpin comeback Arizonassa, Nevadassa, Georgiassa ja Pennsylvaniassa on vielä mahdollinen, joskin epätodennäköinen.

 

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Presidentti Donald Trump ei tule koskaan myöntämään tappiotaan. Hän menee hautaansa kiljuen vaalipetosta. Torstain lehdistötilaisuudessa Trump heitteli petossyytöksiä joka suuntaan ilman todisteiden häivääkään.

Trumpin tiimi vaatii äänten uudelleenlaskentaa ratkaisevissa osavaltioissa. Heillä on siihen oikeus, ja jos tilanne olisi toisin päin, Joe Bidenin tiimi todennäköisesti toimisi samoin.

Samanaikaisesti Trumpin tiimi pyrkii siirtämään vaalien ratkaisun oikeusistuimiin. He etsivät pieniä inhimillisiä virheitä, joita monimutkaisessa äänestysprosessissa väistämättä tapahtuu. Tarkoituksena on esittää ne tietoisina petoksina tai vaalit ratkaisseina rikkomuksina.

Pelin henki on muuttaa lätäkkö mutavelliksi, jossa satunnainen tarkkailija menettää kykynsä hahmottaa vaalien kokonaiskuvaa. Trump selvästi toivoo oikeusistuimien pelastavan hänen presidenttiytensä.

Osana strategiaansa Trump pyrkii aktivoimaan kannattajansa kaduille. Hän on myös yrittänyt saada johtavia republikaaneja kanssaan samaan rintamaan. Toistaiseksi yritykset ovat epäonnistuneet. Ehdoton enemmistö kongressin republikaaneista tietää vaalipetos-syytteiden olevan huuhaata.

 

Trump on jäämässä poliittisesti yksin. Republikaanit eivät halua sitoutua polarisoivaan hahmoon, joka on suurella todennäköisyydellä muuttamassa ulos Valkoisesta talosta.

Trump on kuitenkin taistelija, joka tarttuu jokaiseen oljenkorteen. Lakimiesten armeijat ovat matkalla jokaiseen taisteluosavaltioon. Tämä ei ole vielä ohi.

 

Soundtrack: Joe Jackson, Steppin’ Out.