Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Yhdysvallat vallankumouksen partaalla?

Blogit Americana 2.5.2013 17:32
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tuoreen Fairleigh-Dickinson yliopiston mielipidetutkimuksen mukaan 29 prosenttia amerikkalaisista uskoo, että kansalaisoikeuksien turvaaminen saattaa vaatia aseellisen vallankumouksen lähivuosina.

Tutkimuksen tarkoitus oli tutkia amerikkalaisten kantaa aseisiin ja aselainsäädäntöön Sandy Hookin tragedian jälkeen. Tutkijat halusivat selvittää, miten usko aseellisen vallankumouksen mahdollisuuteen sekä skeptisyys Sandy Hookin kouluammuskelun virallista tarinaa kohtaan vaikuttavat mielipiteisiin aselainsäädännöstä. He käyttivät tutkimusta valottaakseen eroja pääpuolueiden kannattajien välillä.

Demokraateista 18 prosenttia uskoo, että aseellinen vallankumous kansalaisoikeuksien turvaamiseksi saattaa olla tarpeellinen lähivuosina. Republikaaneista näin uskoo 44 prosenttia. 25 prosenttia amerikkalaisista uskoo, että viranomaiset eivät ole julkistaneet koko totuutta Sandy Hookin joukkomurhasta.

Tulokset olisi helppo sivuuttaa nauramalla amerikkalaisten paranoidille typeryydelle. Ajatus, että jopa 44 prosenttia republikaaneista hautoo liki maanpetoksellisia fantasioita aseiden suuntaamisesta kohti demokraattisesti valittua hallitusta, on kieltämättä hätkähdyttävä. Idea silti perustuu vanhaan – ja valtaosin toimivaan – skeptisyyteen keskitettyä valtaa kohtaan.

Kun perustuslakia kasattiin 1780-luvun lopulla, keskeisin tinkakysymys koski vallan jakoa liittovaltion sekä osavaltioiden välillä.

Keskitettyä liittovaltiota kannattavat federalistit olivat huolissaan taloudesta ja turvallisuudesta. He valittivat osavaltioiden välisen taloudellisen kilpailun kielteistä vaikutusta talouskasvuun. Federalistit myös pelkäsivät Euroopan sotien leviämistä Atlantin toiselle puolelle. Vahva liittovaltio kykenisi puolustamaan Yhdysvaltoja tehokkaammin.

Perustuslakia vastustavat antifederalistit vastustivat vallan keskittämistä. Heidän vinkkelistään amerikkalaiset olivat juuri sotineet Lontoon keskusvaltaa vastaan, vapauden ja itsenäisyyden puolesta. Vallalla on ikävä taipumus rajoittaa kansalaisten oikeuksia, antifederalistit sanoivat. Mikä takaa, ettei Washingtonista kehity uusi Lontoo?

Federalistit voittivat debatin, ja läpi menneestä perustuslaista kehittyi pian amerikkalaisen identiteetin ja politiikan pyhin ja keskeisin dokumentti. Perustuslain kymmenen ensimmäistä lisäpykälää, ns. Bill of Rights, teki dokumentista sulatettavan kansan enemmistölle. Mutta antifederalistiset ajatukset jäivät eloon.

Vuonna 1798 antifederalistien pahimmat pelot toteutuivat, kun presidentti John Adams sääti ns. Alien and Sedition Act -lait, jotka tekivät hallituksen kritisoimisesta rikoksen. Jotkut presidentin kriitikot joutuivat kirjoitustensa seurauksena vankilaan. ”Mitä me sanoimme!!!” huusivat antifederalistit ja äänestivät vuoden 1800 vaaleissa sankarinsa, Thomas Jeffersonin, presidentiksi.

Paranoidi suhtautuminen valtiovaltaan on yhtä amerikkalainen ilmiö kuin omenapiirakka. Paikoitellen paranoia on pöyristyttävän hölmöä ja naurettavaa, mutta kokonaisuudessaan se on palvellut amerikkalaisia hyvin.

Noin 200 viime vuoden aikana Eurooppa on pomppinut poliittisista systeemeistä toiseen. Manner on kokeillut fasismia, natsismia, kommunismia, sosialismia, yltiönationalismia, demokratiaa ja jopa jonkin sortin federalismia. Kansalaiset ovat luottaneet herroihinsa – usein traagisin tuloksin.

Itse vertaisin amerikkalaisia paranoideja rääväsuisiin taiteilijoihin ja muihin vaikuttajiin: heidän äärimmäiset ja pinnallisesti pöyristyttävät lausuntonsa tekevät elämän helpommaksi meille keskitien kavereille. Jos demokratian ja sananvapauden rajoja pitää testata jossain, on parempi, että ne testataan ajattelun äärimmäisissä marginaaleissa.

Kyllä, on hölmöä ajatella, että me tarvitsemme aseita, koska taistelu valtiovaltaa vastaan, kansalaisoikeuksien puolesta, häämöttää lähitulevaisuudessa. Mutta myös tämä hihhulilauma on auttanut amerikkalaisen demokratian turvaamisessa. Onko kyseessä amerikkalainen variaatio Vladimir Leninin mainostamista ”hyödyllisistä idiooteista”?

Soundtrack: Bob Dylan, Tangled up in Blue.