Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Yhdysvallat: tuki Mubarakille haihtumassa?

Blogit Americana 30.1.2011 16:32
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tapahtumat Egyptissä asettavat hankalan haasteen Yhdysvalloille.

Vaikka aniharva amerikkalaisista politiikoista tunnustautuu Hosni Mubarak -faniksi, Egyptin johtaja on ollut Yhdysvaltojen vankka kumppani Lähi-Idässä. Yhdysvallat ja Mubarak ovat seisseet samassa islamistien vastaisessa rintamassa. Istuvalle hallinnolle ajatus Egyptistä ilman Mubarakia on ideologisesti kiehtova, mutta realistisesti pelottava.

Demokratian puolesta marssivat egyptiläisnuoret liikuttavat amerikkalaista(kin) tv-yleisöä, mutta mielenosoittajien takana lymyilevä muslimiveljeskunta huolestuttaa Obaman hallintoa.

Katujen realismi on nyt päihittämässä kabinettien realismin. Obaman hallinto on ottamassa yhä selvemmin kantaa demokratian puolesta.

Sunnuntaiaamun poliittisissa keskusteluohjelmissa kierroksen tehnyt ulkoministeri Hillary Clinton puhui selväsanaisesti egyptiläisen demokratian puolesta ja varoitti, jälleen, Egyptin hallintoa pidättäytymästä väkivallasta.

Yhdysvallat on pelannut tilanteen erittäin varovasti, mutta Clintonin lausunto on hiljaisen painokas. Yhdysvallat on asettautumassa demokratian taakse – riskeistä huolimatta.

Soundtrack: Umm Kulthum, Al Awela Fel Gharam.