Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Yhdysvallat palaa kotiin, Afganistan keskiajalle: tragedialla on myös poliittinen hintalappu

Blogit Americana 27.8.2021 20:35
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Afganistanissa vietetään neokonservatismin hautajaisia.

Biljoonien dollareiden ja tuhansien kuolonuhrien jälkeen valta palaa takaisin talebanille. Verellä ja rahalla kustannettiin yksi sukupolvi urbaaneja afganistanilaisia, jotka saivat maistaa murusen vapautta.

Afganistanin sotaretken aikana Yhdysvaltoja hallitsi neljä eri presidenttiä, ja edustajainhuoneessa valta vaihtui viidesti. Yhdysvaltojen poliittinen ja sotilaallinen johto rakensi Afganistanin instituutioita, koulutti maan armeijaa, lisäsi ja vähensi omia joukkojaan maassa, tiedusteli ja taisteli.

Kaikesta huolimatta isolla rahalla koulutettu ja aseistettu Afganistanin armeija antautui Toyotan avopakuilla ja kalashnikoveilla varustautuneille fanaatikoille vain päivissä. Tragedia ja farssi sekoittuivat surkeaksi cocktailiksi.

Vielä muutaman päivän Kabulin lentokentällä itketään kymmenien tuhansien perheiden kohtaloita, kun epätoivoiset ihmiset yrittävät saada paikkoja täyteen ahdettuihin kuljetuskoneisiin. Ilmasillan lähtöpää on palaamassa keskiajalle, mutta koneiden laskeutumispaikoissa löytyy lupaus vapaudesta.