Yhdysvallat muuttaa etelään

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Ensimmäiset tiedot Yhdysvaltain tämänvuotisesta väestönlaskennasta ovat ulkona. Yhdysvalloissa elää nyt 308,7 miljoonaa ihmistä.

Viime vuosikymmenenä Yhdysvaltain väestö kasvoi vajaat kymmenen prosenttia, mikä on hitain tahti sitten 1930-luvun. Sekä syntyvyys että maahanmuutto taantuivat verrattuna viime vuosikymmeneen. Väestön kasvusta 60 prosenttia perustuu luonnolliseen lisäykseen, ja 40 prosenttia siirtolaisuuteen.

Ns. aurinkovyöhyke on edelleen johtava amerikkalainen kasvukeskus. Toisen maailmansodan jälkeen alkanut muuttoliike pohjoisen kuolevilta teollisuusalueilta etelään ja länteen jatkuu edelleen voimakkaana.

Esimerkistä käy asuinvaltioni Georgia. Kun muutin tänne vuonna 1992, Georgiassa asui noin 6,5 miljoonaa ihmistä, ja metro-Atlantassa 2,6 miljoonaa. Tänään meitä georgialaisia on noin 9,7 miljoonaa, ja metro-atlantalaisia 5,7 miljoonaa.

Maan sisäisellä muuttoliikkeellä on luonnollisesti myös poliittista merkitystä. Etelän kasvukeskukset, kuten Texas ja Georgia, ovat poliittisesti vahvan konservatiivisia, ja lisääntynyt väkimäärä kasvattaa niiden poliittista painoarvoa. Toisaalta, vahva pohjoisen liberaalien muuttovirta Pohjois-Carolinan, New Mexicon, ja Coloradon kaltaisiin osavaltiohin on puskemassa ennen konservatiivisia alueita yhä vahvemmin demokraattien syliin.

Republikaanisessa (yhteiskuntajärjestelmä, ei puolue) Yhdysvalloissa politiikka on vahvasti alueellista taistelua, jossa ”kaikki politiikka on paikallista,” kuten legendaarinen edesmennyt puhemies Tip O’Neill sanoi. Muuttovirrat johtavat puolueiden strategiseen hienosäätöön, jonka vaikutukset näkyvät jo seuraavissa vaaleissa.

Lisää väestölaskennan tuloksista seuraavassa blogissa.

Soundtrack: White Stripes, Icky Thump.