Yhdysvallat kääntyi vasemmalle

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Eiliset vaalit kuuluivat viime vuosikymmenten merkittävimpiin koitoksiin. Republikaanien tappion myötä on syytä haudata sitkeä uskomus, että Yhdysvallat on vankan oikeistolainen valtio.

Vaalien molemmat osapuolet painottivat kuukausitolkulla marraskuun vaalien merkitystä. Sekä republikaanit että demokraatit uskoivat, että vaaleissa amerikkalaiset valitsevat kahden radikaalisti toisestaan poikkeavan vision välillä.

Mitt Romney tarjosi republikaanien perinteistä pienen valtion, markkinoiden itsesäätelyn ja materialistiseen individualismin viestiä. Sosiaalisissa kysymyksissä Romney edusti traditionaalista Amerikka ja omenapiirakka -visiota. Hänen taistelukassansa oli liki pohjaton ja republikaanien vaalijoukkue sekä taitava että motivoitunut. Republikaanien kenttä oli myös erittäin innostunut heittämään (fantastisten mielikuviensa) sosialisti-Obaman, maailmanhistorian liberaaleimman presidentin, ulos Valkoisesta talosta.

Obaman viesti koostui yksilön, yhteiskunnan ja elinkeinoelämän yhteistyön painottamisesta. Kuten eurooppalainen maltillinen sosiaalidemokraatti konsanaan, hän korosti valtion roolia infrastruktuurin, koulutuksen ja perusturvan tarjoajana. Obama myös puolusti homojen avio-oikeutta, naisten palkkojen tuomista miesten tasolle sekä liberaalia maahanmuuttopolitiikkaa.

Kisa myytiin amerikkalaisille koitoksena koko maan tulevaisuudesta. Haluaako Yhdysvallat oikeistolaista vai vasemmistolaista talouspolitiikkaa? Vahvemman armeijan vai rauhallisemman ulkopolitiikan? Aktiivisen vai passiivisen liittovaltion? Yleisen terveydenhoidon vai paluun markkinavetoiseen ratkaisuun? Vakavasti otettavan ympäristöpolitiikan vai ilmastonmuutoksen vähättelyn?

Panokset olivat kovat, ja amerikkalaisen poliittisen kulttuurin mukaisesti kampanjat liioittelivat vastapuolen kantoja sekä äänestyksen merkitystä. Silti, äänestäjille kyse oli suurten valintojen vaaleista, ja enemmistö amerikkalaisista valitsi Obaman. Jopa republikaanisissa osavaltioissa monet tiukan linjan sosiaaliset konservatiivit (Todd Akin, Richard Murdock) hävisivät kisansa. Amerikkalaiset uskoivat tulevaisuutensa Obaman ja demokraattien vision varaan.

Päätös oli vielä merkittävämpi kun otamme huomioon Yhdysvaltain korkean työttömyyden, talousvaikeudet sekä ulkopolitiikan haasteet. Ajat eivät ole hyvät, mutta republikaaneja vahvasti suosivasta ennakkoasetelmasta huolimatta Romney hävisi.

Vaalitulos ei ollut poikkeuksellinen. Demokraatit ovat saaneet republikaaneja enemmän ääniä jokaisessa presidentinvaalissa sitten vuoden 1992, yhtä kisaa (2004) lukuunottamatta. Demograafiset tekijät ja vaalikartta viittaavat demokraattien etulyöntiaseman ainostaan vahvistuvan lähivuosina. Yhdysvallat on nykyisin ennemminkin maltillisesti liberaali kuin konservatiivinen valtio.

Valkoinen talo ei ollut liberaalien ainoa eilinen voitto. Demokraattien ote senaatista vahvistui. Washington, Maine ja Maryland laillistivat homoliitot. Colorado ja Washington laillistivat marijuanan hallussapidon ja käytön ”kotitarpeisiin.” Wisconsin äänesti avoimesti lesbon senaattorin Washingtoniin.

Republikaanien on nyt yksinkertaisesti pakko muokata viestiään. Teekutsulaiset uhkaavat ainoastaan heikentää puolueen strategista asemaa. Yhdysvallat on kääntymässä maltillisesti vasemmalle, ja muutos on voimakkain erityisesti arvokysymyksissä. Republikaanisen puolueen on pakko reagoida muuttuvaan todellisuuteen.

Republikaanisen puolueen haasteista lisää seuraavassa blogissa.

Soundtrack: Arcade Fire, Windowsill.