Yhdysvallat – jalkapallon orastava suurvalta

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kaverillani ja minulla on ollut päällä pitkäaikainen vedonlyönti. Minä olen sanonut, että vuosikymmenen tai kahden sisällä jalkapallosta tulee Yhdysvalloissa suuri urheilulaji. Kaverini, historian professori ja ex-baseball-ammattilainen, on eri mieltä.

Katsojalukemat USA-Portugali- ja USA-Saksa-peleistä ovat selvillä. Julistan voittaneeni vedon.

Noin 25 miljoonaa amerikkalaista katsoi USA-Portugali-trillerin livenä televisiosta. Saksa-pelissä katsojia oli noin 19 miljoonaa, huolimatta kello 12:00:n (länsirannikolla 9:00) lähetysajasta. ESPN-kanavalla ainoastaan amerikkalainen jalkapallo päihittää nämä numerot.

Katsoin sunnuntain pelin yhdessä kahden englantilaisen jannun kanssa. Yritimme mennä jalkapalloon ja muihin siirtolaislajeihin erikoistuneeseen Fado-pubiin, mutta sen edessä oli 50 metrin jono jo tunti ennen aloitusvihellystä. Löysimme vihdoin baarin johon mahduimme sisään, ja sekin oli täynnä olutta läikyttäviä, ventovieraita halaavia, laulavia, U-S-A-kuorohuutoa möliseviä Team USA -faneja.

Buckheadin kaupunginosan kaduilla näkyi Yhdysvaltojen väreihin sonnustautuneita amerikkalaisia kaikista roduista ja yhteiskuntaluokista. Tunnelma lähenteli suomalaisen vapun alkusuoraa.