Yhdysvallat itsenäisyypäivän alla: vihainen, jakautunut ja pelokas

Maa on kriisissä, mutta se on selvinnyt kriiseistään aiemminkin.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tänä vuonna Yhdysvallat juhlii itsenäisyyspäiväänsä poikkeuksellisen kielteisessä ilmapiirissä.

Viime vuosia leimannut poliittisen kulttuurin rappio, Washingtonin halvaus ja zeitgeist, joka teki Donald Trumpista presidentin, on saanut muutamat intellektuellit kyseenalaistamaan jopa Yhdysvaltojen vallankumouksen.

Liki jokaiselle amerikkalaiselle maan vallankumous on ideologinen pyhä lehmä. Thomas Jeffersonin kirjoittaman itsenäisyysjulistuksen valistusajan paatos ja ylevät periaatteet saavat niin Trumpia kannattavan punaniskan kuin presidenttiä protestoivan aktivistinkin nyökyttelemään hyväksyvästi.

Yhdysvaltain perustuslaki nauttii yhtä mittavaa arvostusta. Dokumentin tulkinnat eroavat, mutta marginaalisia äärilaitojen anarkisteja lukuunottamatta amerikkalaiset hakevat perustuslaista tukea poliittisille kannoilleen.

Yhdysvallat on toistuvasti julistanut tasavaltansa ja sen syntydokumentit ylivertaisiksi ja sopiviksi esimerkeiksi koko maailmalle. Se on omistautuneesti (ja usein onnistuneesti) levittänyt poliittista ideologiaansa mm. kirjoitusten, aseiden, kulttuurivaihdon ja kaupan avulla.