Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Yhdysvallat itsenäisyypäivän alla: vihainen, jakautunut ja pelokas

Blogit Americana 3.7.2017 17:31
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tänä vuonna Yhdysvallat juhlii itsenäisyyspäiväänsä poikkeuksellisen kielteisessä ilmapiirissä.

Viime vuosia leimannut poliittisen kulttuurin rappio, Washingtonin halvaus ja zeitgeist, joka teki Donald Trumpista presidentin, on saanut muutamat intellektuellit kyseenalaistamaan jopa Yhdysvaltojen vallankumouksen.

Liki jokaiselle amerikkalaiselle maan vallankumous on ideologinen pyhä lehmä. Thomas Jeffersonin kirjoittaman itsenäisyysjulistuksen valistusajan paatos ja ylevät periaatteet saavat niin Trumpia kannattavan punaniskan kuin presidenttiä protestoivan aktivistinkin nyökyttelemään hyväksyvästi.

Yhdysvaltain perustuslaki nauttii yhtä mittavaa arvostusta. Dokumentin tulkinnat eroavat, mutta marginaalisia äärilaitojen anarkisteja lukuunottamatta amerikkalaiset hakevat perustuslaista tukea poliittisille kannoilleen.

Yhdysvallat on toistuvasti julistanut tasavaltansa ja sen syntydokumentit ylivertaisiksi ja sopiviksi esimerkeiksi koko maailmalle. Se on omistautuneesti (ja usein onnistuneesti) levittänyt poliittista ideologiaansa mm. kirjoitusten, aseiden, kulttuurivaihdon ja kaupan avulla.

Yhdysvaltojen vallankumous oli yksi valistusajan rintamista. 

Poliittinen polarisaatio, Irakin sota, vuoden 2008 pörssiromahdus, dramaattisesti hidastunut sosioekonominen liikkuvuus, työväenluokan vaikeudet, Trumpin presidenttiys ja yleinen pahanolontunne ovat heikentäneet uskoa Yhdysvaltojen erinomaisuuteen.

Maata vaivaava vihainen alakulo on tarttunut myös joihinkin älykköihin. Muutama tuore kirja sekä jotkut julkiset intellektuellit ovat kyseenalaistaneet Yhdysvaltojen vallankumouksen mielekkyyden.

Yhdysvaltojen vallankumous oli yksi valistusajan rintamista. Uudet ajatukset yksilön ja yhteiskunnan suhteesta, valtion rakenteesta ja tieteestä levisivät läpi läntisen maailman.

Nyt Adam Gopnik ja kumppanit kysyvät, miksi poliittinen mullistus johti väkivaltaan ja vallankumoukseen Yhdysvalloissa. Muualla brittiläisessä imperiumissa itsenäisyys saapui alusmaihin valtaosin rauhallisesti. Vain Yhdysvalloissa se vaati dramaattisen, imperiumin sisällissodan/vallankumouksen.

Lisäksi orjuus eli Yhdysvalloissa kauemmin kuin muualla brittiläisessä maailmassa. Se poistui vasta perustuslaillisen kriisin ja maan historian ylivoimaisesti verisimmän sodan jälkeen.

 

Kysymykset ovat kiinnostavia, joskin provokatiivisen yksinkertaistettuja. On turhaa kysyä, miksi Yhdysvallat harrasti orjuutta 1860-luvulle saakka mutta Kanada ei. Pelkästään ilmasto riittää vastaukseksi: Kanadassa oli liian kylmä riisin, tupakan ja puuvillan kaupalliselle plantaasi-viljelylle.

Brittiläinen imperiumi lopetti orjuuden kolme vuosikymmentä Yhdysvaltoja aikaisemmin, mutta tämäkin monimuotoinen prosessi selittyy taloudella ja poliittisilla realiteeteillä paremmin kuin ylevämmällä etiikalla.

Yhdysvalloissa valistusajan mullistukset, talouden muutokset, brittiläisen imperiumin sisäiset ongelmat, maantieteelliset ja jopa ilmastolliset tekijät synnyttivät vallankumouksen sekä sen jälkeiset etelä vastaan pohjoinen -jännitteet. Useimmat näistä tekijöistä olivat erilaisia Kanadassa ja Australiassa, pienemmistä, mm. Karibian siirtomaista puhumattakaan.

Nämä arvot ovat kukistaneet natsismin, fasismin ja kommunismin.

Yhdysvallat on kriisissä. Omalta kohdaltani en muista itsenäisyyspäivän viikonloppua, joka olisi näin vihainen, jakautunut ja jopa pelokas. Yhdysvaltojen juhlimisen sijasta presidentti on käyttänyt viime päivät median solvaamiseen ja vihollisten nimeämiseen.

Silti, maa on selvinnyt kriiseistään aikaisemminkin. Sen pohjimmaiset arvot ja poliittiset instituutiot ovat vahvempia kuin yksittäiset luonnevammaiset politiikot tai kongressin valtaklikit.

Nämä arvot ovat kukistaneet natsismin, fasismin ja kommunismin, ja niillä on ollut keskeinen rooli maailman suojelemisessa totalitarismilta.

Ja nämä arvot pelastavat Yhdysvallat myös sen omilta negatiivisilta impulsseilta.

Hyvää syntymäpäivää, Amerikan Yhdysvallat.

 

Soundtrack: Father John Misty, Ballad of the Dying Man.