Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Yhdysvallat eristäytyi ja sai maksaa siitä

Blogit Americana 4.4.2017 09:59
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Torstaina 6. huhtikuuta tulee kuluneeksi sata vuotta Yhdysvaltojen kongressin sodanjulistuksesta Saksan keisarikunnalle.

Sodanjulistus johtui Saksan ilmoituksesta, että se aikoo käynnistää uudelleen rajoittamattoman sukellusvenesodan Atlantilla. Se pyrki nyt upottamaan amerikkalaisia rahtilaivoja, jotka toivat Ranskalle ja Iso-Britannialle elintärkeitä sota- ja elintarvikkeita.

Toinen sodanjulistuksen syistä oli niin sanottu Zimmermanin sähke. Saksa oli lähestynyt Meksikoa luvaten sille osia Yhdysvalloista, jos se ryhtyisi rettelöimään Yhdysvaltojen etelärajalla ja auttaisi siten Saksan voittoon sodassa. Saksa ymmärsi Yhdysvaltojen sotatarvikkeiden merkityksen vihollisilleen ja halusi ohjata amerikkalaisten huomion toisaalle.

Sota tarjosi myös presidentti Woodrow Wilsonille tilaisuuden soveltaa progressiivisia ideoitaan kansainväliseen politiikkaan. Entinen professori uskoi, että sodan jälkeen hän kykenisi ohjaamaan länsimaat kohti uutta, rationaalista, vapaaseen kauppaan ja kansainväliseen yhteistyöhön perustuvaa järjestelmää.