Washingtonissa vieraileva presidentti Zelenskyi kiitti Yhdysvaltoja, mutta vaati myös lisää rahaa ja aseita – ”Tukenne ei ole hyväntekeväisyyttä”

Ukrainan presidentin Washingtonin-vierailu oli taitava näytelmä, jonka ajoitus oli tarkkaan harkittu. Bidenin hallinnolta se oli myös älykästä sisäpolitiikkaa.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Ukrainan hallinto osaa diplomatian sekä ymmärtää amerikkalaista psyykeä ja politiikkaa. Presidentti Volodymyr Zelenskyin nopea Washingtonin vierailu oli sekä ajoitukseltaan että merkitykseltään erittäin tehokas.

Valta edustajainhuoneessa vaihtuu 3. tammikuuta. Enemmistöön nousevien republikaanien johtajat ovat kyseenalaistaneet mittavan tuen Ukrainalle. Kevin McCarthy ilmoitti jo vaalien alla, etteivät republikaanit aio kirjoittaa maalle avointa shekkiä.

Marjorie Taylor Greene, puolueen Qanon-siiven verbaalinen pomminheittäjä, on vaatinut kaiken tuen lopettamista. Useat republikaanit kannattavat hänen aloitettaan Ukrainan-avun tilintarkastuksesta.

Ukraina-avun mittakaavasta ja sisällöstä tulee yksi seuraavan kongressin ensimmäisistä kiistoista. Zelenskyin tiimi ajoitti vierailun muokkaamaan kongressin keskustelua ja kansakunnan mielipidettä.