Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Washingonin ammuskelu: kansa kohauttaa olkapäitään

Marko Maunula
Blogit Americana 17.9.2013 14:16

Eilinen ammuskelu laivaston varikolla Washingtonissa ei synnyttänyt voimakasta reaktiota amerikkalaisissa. Ehkä tämä on hyvä asia.

Kolmentoista ihmisen kuoleman vaatinut ammuskelu oli traaginen tapahtuma, ja jokainen normaali ihminen tuntee ainakin jonkin verran suuttumusta ja ymmärtää uhrien omaisten surun. Vainajat ansaitsevat kunnoituksen, ja toivomme että viranomaiset ottavat tapahtumasta opikseen sekä työskentelevät vastaavien tapahtumien estämiseksi tulevaisuudessa. Silti, on hyvä olla pillastumatta liikaa näistä tapahtumista.

Terroristit tekevät terrori-iskuja, sillä ne, kirjaimellisesti, terrorisoivat ihmisiä. Ylireagointi traagisiin tapahtumiin on terroristien toiveiden täyttämistä. Samoin myös joukkoampumiset usein tyydyttävät sairaiden sosiopaattien julkisuushakuista halua poistua maailmasta mahdollisimman näyttävästi. Mittava tragedialla mässäily ei auta pitkällä tähtäimellä ketään: ei viranomaisia tai yleisöä, uhreista ja heidän omaisistaan puhumattakaan.

On tervettä hätkähtää kansakunnan turtumista joukkomurhiin, mutta viileässä reaktiossa on, paradoksaalisesti, positiivinenkin puoli. Ehkä me pääsemme sen myötä hiljalleen eroon uutiskanavien vastenmielisestä tragedia-pornosta ja tunteilla mälläämisestä.

PS. Viime vuosien joukkoampumisten varjossa on hyvä muistaa, että väkilukuun suhteutettuina väkivaltarikokset Yhdysvalloissa ovat alhaimmillaan 50 vuoteen. Yhdysvallat on tänään turvallisempi kuin koskaan elämäni aikana.

Soundtrack: Hiljainen hetki Washingtonin uhrien muistoksi.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Sitä paukkuu niin paljon, joten yleisö turtuu tähän murhilla mässäilyyn. Saavat nauttia samaa ihanuutta kuin Irakissa ym. jonne ollaan yritetty pakottaa aseiden avulla toisenlaista järjestystä. Suomessakin tarpeettoman paljon näytellään uutisissa kuvia pamautteluista ja lietsotaan naisissa ja lapsissa pelkotiloja, vaikka meillä olisi parempaakin uutisointia omasta maasta. Kaikenlaiset traumaterapeutit ym. uhrien säikyttelystä rikastuvat tahot ovat kärkkäästi äänessä mainostaessaan palveluita.

Eipä tuossa tapauksessa ole viitteitä terrorismiin, kyseessä on näillä näkymin psyykkisesti sairaan yksilön tekosia mallia Breivik.

Tilanne on molemmille puolueille epäedullinen, sillä molempien jumala oli mukana. Konservatiiveille ase on jumala, liberaaleille musta mies.

Jos murhaaja olisi ollut valkoihoinen (tai latino), Obama ja liberaalit Maunula muiden mukana jaksaisivat kyllä kauhistua. Jos aseena olisi ollut pommi, olisivat konservatiivit äänessä

Olisipa perin kummallista ellei jo lähipäivinä alkaisi poliittisten irtopisteiden keruu ja haudoilla tanssiminen.