Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Washingonin ammuskelu: kansa kohauttaa olkapäitään

Blogit Americana 17.9.2013 14:16
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Eilinen ammuskelu laivaston varikolla Washingtonissa ei synnyttänyt voimakasta reaktiota amerikkalaisissa. Ehkä tämä on hyvä asia.

Kolmentoista ihmisen kuoleman vaatinut ammuskelu oli traaginen tapahtuma, ja jokainen normaali ihminen tuntee ainakin jonkin verran suuttumusta ja ymmärtää uhrien omaisten surun. Vainajat ansaitsevat kunnoituksen, ja toivomme että viranomaiset ottavat tapahtumasta opikseen sekä työskentelevät vastaavien tapahtumien estämiseksi tulevaisuudessa. Silti, on hyvä olla pillastumatta liikaa näistä tapahtumista.

Terroristit tekevät terrori-iskuja, sillä ne, kirjaimellisesti, terrorisoivat ihmisiä. Ylireagointi traagisiin tapahtumiin on terroristien toiveiden täyttämistä. Samoin myös joukkoampumiset usein tyydyttävät sairaiden sosiopaattien julkisuushakuista halua poistua maailmasta mahdollisimman näyttävästi. Mittava tragedialla mässäily ei auta pitkällä tähtäimellä ketään: ei viranomaisia tai yleisöä, uhreista ja heidän omaisistaan puhumattakaan.

On tervettä hätkähtää kansakunnan turtumista joukkomurhiin, mutta viileässä reaktiossa on, paradoksaalisesti, positiivinenkin puoli. Ehkä me pääsemme sen myötä hiljalleen eroon uutiskanavien vastenmielisestä tragedia-pornosta ja tunteilla mälläämisestä.

PS. Viime vuosien joukkoampumisten varjossa on hyvä muistaa, että väkilukuun suhteutettuina väkivaltarikokset Yhdysvalloissa ovat alhaimmillaan 50 vuoteen. Yhdysvallat on tänään turvallisempi kuin koskaan elämäni aikana.

Soundtrack: Hiljainen hetki Washingtonin uhrien muistoksi.