Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Wall Streetin mielenosoitukset: suosio kasvaa

Blogit Americana 13.10.2011 18:36
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Demokraatit ovat pohtineet suhdettaan Wall Streetin mielenosoituksiin jo viikkokausia. Kanta ja konsensus ovat hiljalleen muodostumassa: mielenosoitukset ovat hyväksi demokratialle ja modernille liberalismille.

Parin ensimmäisen viikon aikana mielenosoitusten luonne haki itseään. Osa aktivisteista flirttaili ”suoran toiminnan” ja jopa väkivallan kanssa, ja liike heilahteli positiivisen massademokratian ja orastavan katastrofin välillä. Demokraatit pitivät alussa selvää hajurakoa liikkeeseen, jonka toiminnassa iti kaaoksen vaara.

Järki näyttää voittaneen mielenosoittajien parissa. Liikkeestä on kehittynyt rauhanomainen ja demokraattinen massaliike, joka tullee kestämään vielä kuukausia, ellei vuosia. Demokraattiset kommentaattorit ja muut tarkkailijat ovat nyt avanneet sylinsä nuorille aktivisteille; The New Republicin kolumnisti vertaa liikettä sotaveteraanien ns. ”Bonus Army” -liikkeeseen, jonka vuoden 1932 marssi Washingtoniin toimi osaltaan Franklin D. Rooseveltin New Dealin katalysaattorina.

Demokraatit ovat hiljalleen ryhtyneet kanavoimaan massaliikkeen energiaa oman etupiirinsä suuntaan. Optimistiset toiveet liberaalista teekutsu-liikkeestä näyttävät keräävän päivä päivältä kaikupohjaa. Mielenosoitukset ovat levinneet ympäri Yhdysvaltoja. Atlantassa noin 100-150 protestoijaa ovat vallanneet keskustan Woodruff-puiston, ja virkavalta on luvannut antaa heidän olla paikalla ainakin maanantaihin saakka.

Sekä mielenosoittajien että demokraattien kannattaa katsoa tarkasti mallia teekutsu-liikkeestä. Kuten Wall Streetin mielenosoitukset, se syntyi spontaanisti ja sai kannatusta sekalaiselta seurakunnalta yhden- tai monen asian tosiuskovaisilta. Republikaanit nopeasti kanavoivat liikkeen omien tarkoitusperiensä käyttöön, ja ratsasti teekutsulaisten energian mittavaan vaalivoittoon vuoden 2010 kongressivaaleissa. Liikkestä kehittyi vaikutusvaltainen, rauhanomainen, ja ennen kaikkea tehokas poliittinen massaliike.

Demokraateilla ja mielenosoittajilla on nyt mahdollisuus toistaa temppu sekä tuoda uutta intoa ja energiaa amerikkalaiseen nykyliberalismiin. Se vaatii ainoastaan syleilyä paholaisen, eli järjestäytyneen puoluepolitiikan, kanssa. Toivottavasti mielenosoittajilta löytyy siihen kanttia.

Soundtrack: Little Feat, Join the Band.